Hrozí zřícení střechy? Brněnští vědci vyvinuli monitorovací zařízení

Brno - Obce a vlastníci starších budov, kteří mají obavy z kritického zatížení střech sněhem, mohou využít monitorovacího zařízení, které vyvinuli brněnští vědci Vysokého učení technického (VUT). Systém je aktuální i kvůli neštěstí v České Třebové.

Náklady na jeho pořízení vyjdou na procenta z ceny stavby. V případě, že stavba stála deset milionů korun, je to zhruba 100 tisíc korun.

Monitorovací zařízení sleduje, jak se konstrukce chová, a údaje srovnává s matematickým modelem střechy. V okamžiku, kdy se blíží naměřené hodnoty předem spočítaným kritickým limitům, systém vyhodnotí situaci jako vážnou a upozorní uživatele, že další sněžení by mohlo střechu poškodit.

Vedoucí Ústavu betonových a zděných konstrukcí VUT Petr Štěpánek si netroufá tvrdit, co mohlo být příčinou neštěstí v České Třebové. "Bylo by to ode mne nekorektní," řekl.

Psali jsme: Proč se zřítila střecha haly v Třebové? Případ zkoumá nový soudní znalec  

Nevyloučil, že nyní zakázek přibude. Podle něj se systém hodí zejména na starší střechy. Například střešní konstrukce v nížinách bývaly dříve dimenzované na 50 až 60 kilogramů sněhu na metr čtvereční, nyní je to 80 až 90 kilogramů. Přizpůsobit staré střechy novým normám a zesílit všechny konstrukce by však znamenalo obrovské náklady.

Systém od brněnských vědců zatím využívá pavilon D brněnského výstaviště, kde vznikla popularizační expozice Moravian Science Centre. Má ho i letiště v Ostravě-Mošnově.

Související

Více souvisejících

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové VÚT v Brně Vědci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy