Revoluce v kolonizaci vesmíru: Na Mars nás odveze kosmická archa

Americká vesmírná společnost SpaceX majitele Elona Muska se netají ambiciozním plánem dostat lidstvo na Mars a postupně jej osídlit. Méně se ale hovoří o způsobu, jakým to chce provést. Současné rakety třídy Falcon 9 totiž nejsou tak vzdáleného letu schopny, a společnost je proto nucena vymyslet nové rakety, které k rudé planetě doletí. Na jedné takové pracuje už pět let a právě tato "kosmická archa" by měla dostat na Mars první stovku kolonistů. Poslední informace ale ukazují, že se tam možná stane později, než se původně očekávalo.

Meziplanetární dopravní systém ITS (Interplanetary Transport System) je podle Elona Muska alfou a omegou vesmírného cestování. Raketu poprvé představil loni na 67. Mezinárodním astronautickém kongresu a zmínil se pouze o několika základních faktech. 

Raketa bude tvořena vícenásobně použitelnou nosnou raketou o velikosti 122 metrů s průměrem 12 metrů a vesmírnou lodí, která bude tvořit její přední oddělitelnou část. Loď by měla být schopná přepravit na Mars až 100 lidí včetně nákladu potřebného ke kolonizaci.

SpaceX rovněž pracuje na nových výkonných motorech Raptor, které by podle Muska měly umožnit vesmírným lodím urazit cestu za Mars za tři měsíce, místo dosavadních šesti až devíti. ITS by měl být osazen 42 kusy těchto motorů. Ve vývoji je i obří palivová nádrž z uhlíkových vláken. 

To je zhruba vše, co jsme o raketě až donedávna věděli. Ačkoliv na ní společnost pracuje od roku 2012, ven se vždy dostaly jen útržky informací, které Musk potvrdil na výše zmíněné konferenci loni. Nyní ale na světlo světa vyplouvají další střípky ambiciozního plánu na dobývání vesmíru.

Některé části rakety za sebou mají první testy, a zatím úspěšné. Nutno předeslat, že to zatím nic neznamená, protože testy motorů Raptor a kompozitních materiálů, ze kterých má být raketa postavena, automaticky neznamenají úspěch celé mise. SpaceX čeká ještě obrovská spousta práce, další desítky a stovky testů a ve finále i první testovací lety.

Ty podle posledních informací neproběhnou tak brzo, jak se myslelo. Ačkoliv Musk hovořil o tom, že ITS nebude hotový do roku 2020, nyní se jako nejbližší možný termín jeví rok 2022, kdy by měla být na Marsu zbudována první elektrárna. Ale i ten je pouze orientačním nástřelem.

Celý systém dopravy dopravy bude logisticky velmi náročný. ITS nejprve dopraví na oběžnou dráhu vesmírnou loď a poté se vrátí na Zem. Následně znovu odstartuje s nákladním modulem, který loď čekající ve vesmíru dozásobí palivem. Ta bude poté moci odletět na Mars.

SpaceX chce na planetu létat každých 26 měsíců ve chvíli, kdy bude Mars v nejpříhodnějším postavení vůči Zemi. Podle Muska by první posádka mohla do vesmíru odletět už v roce 2024. Tím ale vše teprve začíná.

Musk považuje cestu na jinou planetu pouze za základ své vize. Jejím cílem je naopak soběstačné město na Marsu. Podle něj totiž jde o ideální a jedino z mála dostupných míst vhodných pro kolonizaci. Měsíc, na rozdíl od Marsu, nemá atmosféru.

První kolonizátoři před sebou budou mít řadu nesmírně náročných úkolů. Kromě stavby prvních obytných buněk a prvních skleníků pro pěstování rostlin započnou postupnou teraformaci planety, v rámci níž Mars zahřejí, změní složení jeho atmosféry a postupně jej tak přiblíží Zemi, alespoň vzhledově.

Související

Více souvisejících

vesmir SpaceX Interplanetary Transport System ITS

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy