Chcete vidět Velký třesk na vlastní oči? Na počátek vesmíru se můžete podívat i doma

Kdepak, nemáme tím na mysli populární americký sitcom, ale obří kosmickou událost, díky které vznikl vesmír tak, jak ho dnes známe. Když zapnete starou televizi nebo rádio, které nejsou nijak naladěné, zrnění a šum jsou pozůstatkem Třesku. Nevěříte?

Věděli jste, že pokaždé, když zapnete starší televizi nebo rádio, slyšíte zbytky Velkého třesku? Stačí vyskočit z naladěné stanice. V rádiu uslyšíte šum, v televizi se můžete kochat zrněním. A zhruba 1% z tohoto zrnění pochází z něčeho, co se nazývá Cosmic Microwave Background Radiation (český ekvivalent je tzv. reliktní záření - pozn. red.), což je pozůstatek právě Velkého třesku.

Asi 400 000 let po Velkém třesku, v době, kdy ještě zdaleka neexistovaly žádné hvězdy ani planety, byl vesmír naplněný plynem plným elektronů, protonů a fotonů. Za běžného stavu by se elektrony a protony rádi spojovaly do vodíku, jenže celý vesmír měl v tu dobu teploty v řádech tisíců stupňů, které pro takové spojení nejsou vůbec ideální.

Místo toho vznikla tzv. plazma elektronových iontů. Ale co že to vlastně má společného s Velkým třeskem a vaším rádiem? Skrz tuto plazmu nemohou procházet fotony. A lidově řečeno v ní zůstanou "zaseklé". Když se pak vesmír ochladil a plazma se začala měnit ve vodík, fotony byly volné. Rozletěly se všemi směry, tehdy v podobě klasického viditelného světla.

Za miliardy let svého cestování se však díky nepředstavitelné velikosti vesmírů světelné vlny roztáhly a nyní cestují ve formě mikrovln. Antény rádií a starších televizí jsou na mikrovlny velmi citlivé. Když potom slyšíte šum a vidíte zrnění, velká část z něho je radiace slunce i dalších věcí. Můžete si však být jistí, že něco z něj je bez nadsázky světlem samotného stvoření. 

Takto zní zvuky z doby vzniku vesmíru

Ačkoliv specificky nerozlišíte které zvuky a obrazce to přesně jsou, pořád svým vlastním okem a uchem vnímáte něco, co je staré stejně, jako samotný čas. A to je možná zajímavější, než kdejaký pořad, který je na přístroji možné naladit.

Související

Více souvisejících

Teorie velkého třesku vesmir televize rádio

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy