Nový zdroj energie? Vypařená voda z jezer by mohla zásobovat celý svět

Když se mluví o obnovitelných zdrojích energie, většinou nás napadnou solární panely nebo větrné elektrárny. Vědci z univerzity v Columbii však přišli na to, že na zemi máme i další zdroj nevyužité energie - vodu, která se vypařuje z vodních ploch jako jsou jezera, rybníky nebo nádrže.

Tento přírodní fenomén by se dal zachytit do přístrojů s plachtami, které budou pokryty výtrusy s bakteriemi. Ty budou umět reagovat na změnu načerpané vlhkosti a v důsledku se budou rozpínat podle potřeby. Když se do plachty dostane příliš vody, plachta se nafoukne, ale když ta samá voda se bude ze stroje vypařovat, plachta se opětovně smrskne. Tato mechanická akce by se pak dala použít k produkci elektrické energie.

Možná se vám zdá, že příliš elektřiny tím nevytvoříte, ale studie z roku 2013 dokonce tvrdí, že denně se vypaří jen z Velkých jezer kolem 3,1 bilionů litrů vody, to je přibližně 20 krát více vody, než co proteče Niagárskými vodopády. Podle výpočtu vědců vypařená voda jenom ze sladkovodních ploch po celých Spojených států v sobě ukrývá potenciál na vytvoření až 325 gigawattů. To se rovná téměř 70 procentům celoroční spotřeby (údaje k roku 2015) elektřiny v USA.

V praxi bude ovšem složité nashromáždit veškerou vypařenou vodu, protože by se jezera a nádrže musely kompletně překrýt plachtami. To by bylo nejen těžko dosažitelné, ale rozhodně by to zohyzdilo i krajinu. Podle vědců by ovšem byl úspěch, i kdybychom pokryli tímhle způsobem třeba jen 10 procent celkové spotřeby. To by bylo dokonce i víc než energie vyprodukované solárními panely v USA v roce 2013.

Přístroje na produkci "vodní" elektřiny by navíc byly velmi šetrné vůči přírodě. Fungovaly by na základě energie získané ze solárních panelů, nebo by využily elektřinu, kterou sami vyprodukují. Zatím byla technologii vyzkoušená jen v laboratořích, kde byla víceméně úspěšná, na skutečné nasazení do přírody však ještě není plně připravená.

Související

Zbyněk Stanjura

Stanjura chce snížit podporu obnovitelných zdrojů a seškrtat dotace. Do zahraničí prý nakupovat nejezdí

Ministerstvo financí aktuálně zkoumá možnosti, jak snížit celkové platby na podporu obnovitelných zdrojů energie (POZE). Jedním z kroků může být úprava právního rámce, která by vedla ke snížení dotací. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to řekl v televizním pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal, že ministerstvo financí hledá způsoby, jak snížit celkový objem plateb.
Solární energie

Ministři skupiny G7 se dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů

Ministři životního prostředí a energetiky ze skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se na dvoudenním zasedání v Japonsku dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a vyzvali ke snížení spotřeby zemního plynu. Nestanovili ale termín pro postupné ukončení produkce elektřiny z uhlí. Potvrdili také závazek skupiny dosáhnout do roku 2035 plně nebo převážně dekarbonizované energetiky. Vyplývá to ze zveřejněného komuniké.

Více souvisejících

Obnovitelné zdroje energie Voda Jezera solární energie

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy