Odhalený plán Kathleen? Záhadná kolaborace I.R.A. s nacisty v Irsku

Během neutrality, kterou Irsko vyhlásilo jako jediný stát Commonwealthu v průběhu 2. světové války, se objevovaly problémy týkající se spolupráce s nacistickým Německem. Cesta nacistů do Británie sice přes Irsko nevedla, ale utajovaná historie, která se k události váže, stojí za pozornost.

Před oficiálním vypuknutím 2. světové války 1. září 1939 (datum útoku hitlerovského Německa na Polsko), již v Evropě probíhal jiný podivný konflikt. Velká Británie totiž byla ve válečném stavu s Irskou republikánskou armádou. Dnes je známá jako teroristická organizace pod zkratkou I.R.A. Jednalo se o politickou frakci, která považovala za jedinou možnou variantu existence Irska v podobě jediného samostatný státního celku. Šlo samozřejmě o šest ulsterských hrabství, čili dnešní Severní Irsko.

Jedna ze součástí Velké Británie se však na přelomu 30. a 40. let 20. století stala atraktivním geopolitickým cílem rovněž pro nacistické Německo. Nacisté v Severním Irsku viděli nejzranitelnější provincii Velké Británie a potencionální základnu, odkud by v budoucnosti bylo možno zahájit vzdušné útoky, popřípadě využít lokalitu k invazi.  

Nepovedený nacistický agent

Asi všem čtenářům je dobře známo, že k žádné invazi do Británie nedošlo. Ovšem snahy realizovat tento plán skutečně existovaly, i když na druhou stranu vskutku daleko nedošly. Příkladem může být německý agent Hermann Goertz, který do Irska seskočil padákem v létě roku 1940. Navázal kontakty s IRA pomocí muže německého původu - Stephena Carrrola Helda. S postupem času byl však německý agent Goertz z irských republikánů velmi zklamán. Pravděpodobně v porovnání s německým zaujetím pro věc Irové nebyli tak zapálení a co hůř, IRA byla dezorganizovaná a chybělo ji pořádné vybavení.

Pro Goertzovu práci to muselo vypadat jako solidní šlendrián. Samotný německý agent byl brzy zatčen již roku 1940. Situace se pro něj začala vyvíjet jiným směrem až ke konci války roku 1945. Měl být poslán zpět do Německa. Představa návratu do domoviny byla pro něj tak lákává, že se radši otrávil kyanidem, který měl v zubu. Historikové se domnívají, že měl strach ze Sovětského zajetí, což byla noční můra všech německých vojáků.

Plán s několika mouchami

Plán Kathleen, který se zapsal do historie, dali dohromady členové IRA. Cílem bylo vyvolat diplomatické zmatky. Ty by vedly k neuznání irské neutrality Velkou Británií a otevřely by brány k obsazení všech ulsterských hrabství jednotkami IRA a vyhlášení jednotné irské republiky. V akci počítali s materiální a vojenskou pomocí s Německa. Ovšem jeden podstatný detail republikánům v Irsku při plánování unikl.

Akce Kathleen byla závislá na transportech velkého množství mužů a vybavení na značné vzdálenosti po moři. Ovšem vodami, které mělo pevně v rukou britské královské námořnictvo. Je patrné, že plán byl pěkný paskvil a možná i proto, se o něm příliš nemluví a nikdo se k této málo známé historii nehlásí.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka Severní Irsko nacisté Velká Británie ira

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy