Záhadná čísla. Co znamenají symboly na letenkách? Možná víc, než byste čekali

Sydney - Většina z nás již někdy někam letěla nebo alespoň držela v ruce letenku. Kromě věcí jako je jméno a název města, kam letíme, se na letence objevuje i řada čísel a písmen, jež se na první pohled jeví jako záhadné kódy. Jaký je jejich smysl? O tom pojednává australský web news.com.au.

Mnoho informací se dá vyčíst třeba i ze samotného čísla letu. To se zobrazuje i na světelné tabuli v letištní hale. První dvě písmena symbolizují zkratku názvu letecké společnosti, s níž letíte. Například QF pro leteckou společnost Qantas. Ne všechny zkratky lze ale jednoduše odvodit z názvu společnosti. ČSA má například zkratku OK, finská Finnair zase používá AY.

Další v pořadí jsou čísla. Obecně platí, že čím nižší číslo let má, tím prioritnější pro danou společnost je. Takže například přímá linka Sydney – Londýn společnosti Quantas bude mít na světelné tabuli označení QF1. Na pařížských letištích zase často uvidíme, že čísla 001 patří letům na lince Paříž – New York.

Roli také hraje, zda je váš let označený sudým nebo lichým číslem. Existují výjimky, ale lety směřující na východ nebo na sever mají většinou sudá čísla a ty, které směřují na západ nebo na jih, jsou označený lichými čísly. Z čísla můžete také vyčíst, zda poletíte přímo s danou leteckou společností nebo s jejím smluvním partnerem. Obecně platí že čtyřmístná čísla, jež začínají číslicí 3 (nebo vyšší) označují lety s partnerskými společnostmi.

Například australský vnitrostátní let s označením BA7420 sice dle zkratky provozuje společnost British Arways, ale z vysokého čísla plyne, že takový let ve skutečnosti realizuje smluvní partner. V tomto případě Qantas.

Jak vlastně taková čísla letů vznikají? Společnosti mají při jejich volbě relativní svobodu. A někdy se tak dočkáme docela kreativních označení. Například let americké společnosti American Airlines mezi Filadelfií a Bostonem má označení AA1776. Odkazuje se tak k roku 1776, kdy byla ve Filadelfii podepsána Deklarace o nezávislosti USA.

Roli hraje i pověrčivost. Řada společností zakomponuje do názvů svých letů mířících do Asie číslo 8. To proto že osmička je v mnoha asijských kulturách považována za šťastné číslo. Jsou ale i čísla kterým se aerolinky vyhýbají. Většinou jsou to varianty obsahující číslo 13, také se asi nesetkáte s letem číslo 666. Vynechává se i označení 911, jelikož v USA je to telefonní číslo pro tísňové linky. 

Související

Více souvisejících

letadla, letectví letenky Letiště Sydney cestování doprava

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy