Zbraně hromadného ničení: Jaké zlo mohou napáchat biologické zbraně?

Zbraně hromadného ničení jsou nejstrašnější hrozbou, která kdy byla člověkem stvořena. Nejsou nebezpečím jen pro lidskou civilizaci,ale pro všechen život na planetě zemi. Takzvané ABC zbraně - tedy atomové, biologické a chemické zbraně, mají za sebou dlouhý vývoj. Překvapivě nejstarší z nich jsou biologické zbraně.

Staré (téměř) jako lidstvo samo

Zprávy o použití přírodních biologických zbraní máme již z nejstarších záznamů starověku. Chetité, obávaní válečníci Blízkého východu, měli na vrcholu své největší slávy v letech v letech 1500 až 1200 před naším letopočtem posílat na nepřátelská území lidi nakažené tularémií. To mělo podlomit odpor protivníka. Oblíbeným, a dodnes všeobecně odsuzovaným, způsobem infikování nepřítele bylo při ústupu vhození mrtvých těl do studen. Při obléhání se na katapult naložila mrtvá těla a ty pak byla vypálena na obléhané. To se stalo i v roce 1346, když Mongolové obléhali přístav na Krymu, Kaffa (dnes Feodesia). Na město odpálili z katapultů několik svých mrtvých, kteří zemřeli na mor. Nakažení uprchlíci z Kaffy se dostali až do Evropy a mor sebou přinesli. Černá smrt, jak se toto období nazývá, stála Evropu jednu třetinu tedy 25 milionů obyvatel. Nechvalně proslulé se stalo rozdávání spalničkami nakažených přikrývek indiánům během sedmileté války. To si vyžádalo až 500 000 obětí.

Světová válka mění pravidla

Během 1. světové války došlo ke kvalitativní změně ve vývoji biologických zbraní. Místo od náhodného použití se začali hledat možnosti jak pomoci virů a bacilů co nejvíce nepříteli uškodit a najít nebo vypěstovat ty nejnebezpečnější odrůdy. V čele vývoje stálo císařské Německo. Na území Finska, tehdy patřícímu Rusku, například němečtí sabotéři infikovali koně pro ruskou armádu antraxem.  V USA si dokonce německý agent Anton Dilger si dokonce zařídil celou laboratoř, kde pěstoval kultury Vozhřivky. Vozhřivka je nemoc koní s poměrně dlouhou inkubační dobou, která je přenosná i na člověka.

Dilger a jeho agenti se touto chorobou pokoušeli nakazit zvířata určené pro Dohodu. V Jižní Americe, USA a Kanadě infikovali dodávky obilí pro Dohodu snětí a houbami. Dohoda s biologickou válkou začala experimentovat až na konci války a ta skončila dříve, než došlo k vyvinutí nějaké účinné zbraně. Svět si však uvědomoval nebezpečí plynoucí z biologických zbraní. Roku 1925 byla v Ženevě uzavřena Mezinárodní úmluva o zákazu použití plynů a bakteriologických zbraní ve válce. Jak se brzy ukázalo, pro mnohé nebyla ani cárem papíru.

Děsivý pokrok za 2. světové války

Kromě nacistického Německa, kde Hitler veškerý výzkum biologických zbraní zakázal, měly svůj program vývoje všechny mocnosti. Britovo poměrně úspěšně kultivovali antrax. Plánovali jej během operace s příznačným jménem Vegetarian, použít proti německému domácímu zvířectvu. Mělo se tak stát v případě, že by Němci použili biologickou zbraň proti Británii. Ukázalo se také, že antrax je extrémně zhoubný i pro člověka. Američané studovali botulotoxinu, brucelózy a tularemii, ale jejich program velkých výsledků nedosáhl, neboť Amerika se soustředila na vývoj jiné zbraně – atomové bomby. Sověti měli svůj program vývoje biologických zbraní od roku 1926. Proti Němcům měli údajně použít tularemii, která měla z boje vyřadit 10 000 vojáků Wehrmachtu. Největší „úspěchy“ ovšem slavili Japonci. Vývojem byla pověřena neblaze proslavená jednotka 731, pod velením generála Širo Išii. Ten vybudoval v okupovaném čínském Charbinu rozsáhlý výzkumný komplex. Zde byly na lidech prováděny testy různých virů a bakterii. Čísla obětí experimentů se pohybují mezi 10 000 až 250 000.

Japonci jako jediní také svoje zbraně použili proti civilnímu obyvatelstvu. Z malých výšek vyhazovali keramické nádoby naplněné roztokem nebo s parazity (nejčastěji blechami) infikovanými dýmějovým morem. I přesto, že takový způsob infikování obyvatelstva nebyl, právě nejspolehlivější obětí uměle vyvolaného dýmějového moru se mělo stát na 400 000 Číňanů. Japonci však neměli vyřešenu ochranu vlastních vojáků. Armáda v důsledku použití vlastní zbraně přišla o 10 000 mužů. Vrcholem japonské biologické války měla být operace Třešňoví květ v noci, což byl plán za pomoci letadel startujících z ponorek infikovat dýmějovým morem San Diego. Naštěstí, dříve než byl proveden, válka skončila.

Ve stínu studené války

Nástup moderních technologii a studené války znamenal nebývalý rozvoj biologických zbraní. Dosud vědci viry, toxiny a houby pouze rozmnožovali. Nyní mohli díky moderním genetickým metodám viry upravovat tak, aby se množili rychleji, byly více infekční a smrtelnější. Američanům se podařilo zajmout většinu jednotky 731, včetně Širo Išii. Ten jim výměnou za imunitu předal celý svůj výzkum a pod americkým dohledem na něm mohl dokonce pokračovat. Tam se Išiiovi podařilo konečně přijít na téměř spolehlivý způsob infikování obyvatelstva. Kazetové bomby naplněné bombičkami s roztokem obsahující viry, měl pokrýt co největší území, a zajistit jeho rozšíření. Bombičky mohly být nasazeny i na bojovou střelu. Při ideálních podmínkách mohlo být infekcí zasaženo až 18 kilometrů čtverečních. Američané zkoušeli mnoho viru, hub, toxinů, chlamydii a bakterii. Výsledky však byly rozporuplné.

Během velmi pochybných testu, kdy v roce 1950 byl z letadla nad San Franciscem a v roce 1966 v newyorském metru rozprášen nesmrtící virus, který měl simulovat útok antraxem, se ukázala nespolehlivost biologických zbraní. Choroby propukaly tam, kde neměly a naopak místa, která měla být zasažená, zůstávaly bez epidemie. Sovětský program vývoje zbraní byl ještě rozsáhlejší. Sověti se snažili využít všech virů a bakterií, které byli na světě nově nalezeny. Zkoumali dokonce ebolu a virus marburg a možnosti jejích přizpůsobení na chladné prostředí. Přestože stejně jako Spojené státy podepsali v roce 1972 zákaz vývoje a držení biologických zbraní, sovětský vývoj pokračoval dál pod krycím názvem Biopreparát. V 80. letech měli vědci pracovat na viru chiméra. Mělo se jednat o kombinaci spalniček a eboly. Takový virus by byl extrémně nakažlivý. O Sovětském programu se svět dozvěděl teprve po roce 1990. Podle některých zpráv stále pokračuje.

Akutní hrozba

Dnes jsou biologické zbraně dostupnější než kdy předtím. Uvádí se, že fermentační zařízení na výrobu kultur virů se dá pořídit již za 10 milionů dolarů. Poté stačí již jen vhodný vzorek viru a schopná obsluha a výrobě zbraně schopné vyhubit lidstvo již nic nebrání. Proto v posledních letech došlo k nárůstu bezpečnosti ve farmaceutickém průmyslu a jsou vyvíjeny nové protilátky. Nebezpečí teroristického útoku biologickými zbraněmi je však vysoké.    

Související

Více souvisejících

zbraně biologické zbraně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy