Chytili jsme ji, hlásí posádka z ISS. Kosmická loď Cygnus přivezla i zmrzlinu

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes podle plánu dorazila americká nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Plavidlo zachytila staniční robotická paže Canadarm 2 necelých jedenáct hodin poté, co se k sousední sekci ISS automaticky připojila ruská nákladní loď Progress.

Přímý přenos přiblížení vesmírného kamionu a jeho zachycení robotickým ramenem Canadarm 2 v 11:28 SEČ vysílal na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Zhruba po dvou hodinách posádka ISS s pomocí paže ukotvila Cygnus ke staničnímu modulu Unity.

Jde již o desátý zásobovací let lodi Cygnus (Labuť) pro ISS. Tentokrát na orbitální komplex dopravila více než tři tuny zásob a dalšího materiálu, mimo jiné 3D tiskárnu a zásobu zmrzliny pro posádku.

Busy times for #Exp57. We just caught the 2nd cargo vehicle in one day, first time in @Space_Station history. @AstroSerena operated the #Canadarm while I sent navigation commands to the #Cygnus vehicle, great teamwork. Welcome aboard "S.S. John Young"! #Horizons pic.twitter.com/GlMz0Ghc6D

— Alexander Gerst (@Astro_Alex) 19. listopadu 2018

Od vesmírné stanice, která v úterý oslaví dvacáté výročí svého počátku, se desátá loď Cygnus odpojí příští rok v únoru. Stejně jako devět jejích předchůdců zanikne při průletu atmosférou a její zbytky dopadnou do Tichého oceánu. Ještě před svým zánikem Cygnus před vstupem do atmosféry vypustí na oběžné dráze kolem Země několik miniaturních výzkumných satelitů CubeSat.

V neděli už na orbitálním komplexu přistála ruská nákladní loď Progress MS-10. Na oběžnou dráhu dopravila dvě a půl tuny nákladu, včetně vody, potravin, ale i kyslíku, paliva, náhradních dílů a různých věcí pro další vědecké experimenty.

Na ISS je nyní tříčlenná posádka, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. V říjnu je měli doplnit ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague, ale kvůli selhání nosné rakety Sojuz-FG se museli nouzově vrátit na Zemi. Místo nich mají na stanici zamířit 3. prosince Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques.

Základním kamenem ISS se stal ruský modul Zarja, který byl na oběžnou dráhu kolem Země vynesen 20. listopadu 1998. Od 2. listopadu 2000, kdy na stanici vstoupila první stálá posádka, je trvale obydlena.

Související

Nosná raketa Antares úspěšně odstartovala z amerického kosmodromu ve státě Virginii s nákladní lodí Cygnus. Jde o první komerční let této soukromé zásobovací lodi společnosti Orbital Sciences k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

K ISS míří vesmírný kamion Cygnus. Veze 3,7 tuny nákladu, dokonce i pizzu

S několikatunovým nákladem, v němž je například i pizza pro posádku, zamířila v noci na dnešek k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Raketa Antares vynesla vesmírný kamion na oběžnou dráhu z kosmodromu Wallops v americkém státě Virginie krátce před půlnocí. Připojení ke stanici je plánováno na čtvrteční dopoledne SELČ.
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Na ISS dorazila loď Cygnus s 3,8 tuny zásob, zařízení a pokusů

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes přistála nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Posádce dopravila 3,8 tuny zásob, materiálu pro experimenty a různých zařízení, včetně nového systému recyklace moči na pitnou vodu a dalšího místa pro spaní. Přiblížení a připojení vysílala TV NASA v přímém přenosu na svém webu.

Více souvisejících

Cygnus (soukromá zásobovací loď) ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 7 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy