Kosmické plavidlo poháněné parou? Američtí vědci vytvořili funkční prototyp +VIDEO

V USA vznikl prototyp vesmírné lodi poháněné parou. Teoreticky by mohla „skákat“ z jednoho objektu na druhý a v podstatě tak do nekonečna provádět výzkum. Lidé se však na ní nesvezou. Není o mnoho větší, než mikrovlnná trouba.

Výzkumníci z University of Central Florida ve spolupráci se soukromou společností Honeybee Robotics zhotovili funkční prototyp, který je poháněn párou. Podle představy autorů by po přistání na vesmírný objekt začala loď „těžit“ vodu, kterou by následně proměnila v páru. S její pomocí by se nakonec dostala na další objekt a vše by se opakovalo.

Přestože se nápad může zdát trochu bláznivý, vědci provedli řadu výpočtů a modelů, nakonec svůj prototyp 31. prosince také vyzkoušeli. Projekt dostal název „Jeden svět nestačí“ (WINE).

We demonstrated prototype of WINE (the World Is Not Enough) spacecraft in vacuum. WINE extracts water from asteroids and uses it for steam propulsion. Thanks @DrPhiltill for asteroid simulant, doing all simulations, and being an awesome PI and thanks to @NASA SBIR for funding it! pic.twitter.com/vrFB8WhEGt

— Kris Zacny (@kriszacny) 31. prosince 2018

„Je to úžasné,“ řekl podle vědeckého serveru Phys.org Phil Metzger, který se na projektu podílel. „WINE úspěšně vytěžil půdu, vytvořil z ní pohonnou látku a s její pomocí odstartoval. Tuto technologii bychom potenciálně mohli využít k „přeskakování“ na Měsíc, Ceres, Europu, Titat, Pluto, póly Merkuru nebo asteroidy – kamkoliv, kde je voda a dostatečně nízká gravitace,“ dodal.

WINE dokáže z minerálů, v nichž je obsažena voda, tekutinu „vytěžit“ a proměnit ji v páru. Tu pak využije při startu. Teoreticky tedy může fungovat donekonečna. Velikost zařízení je jen o něco málo větší, než typická mikrovlnná trouba. Aby měl WINE zajištěnu potřebnou energii k těžbě a výrobě páry, je vybaven solárními panely. Vědci výzkumem a vývojem strávili tři roky.

„Pokaždé, když vyšleme vesmírné plavidlo k cíli, ztrácíme obrovské množství investovaného času a peněz,“ říká Metzger. „WINE byl navržený tak, aby mu nikdy palivo nedošlo, což udělá průzkum vesmíru levnějším. Také nám to ušetří čas, protože nebudeme muset čekat, až se plavidlo dostane ze země do vesmíru.“

Projekt byl součástí programu, na němž se podílí i NASA. „Byla to spolupráce NASA, akademiků a průmyslu. A byl to úžasný úspěch,“ říká Kris Zacny, viceprezident společnosti Honeybee Robotics. „Podobné lodě mají potenciál změnit budoucnost prozkoumávání vesmíru,“ dodal.

Související

Více souvisejících

vesmir raketa vesmír, Měsíc NASA Roboti

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy