Průmyslový hackaton vyhrál přístroj pro monitoring robotů, ušetří miliony korun

Hlavní cenu 100.000 Kč na prvním průmyslovém hackatonu IoTea získali studenti za přístroj monitorující problematiku pohybu a provozu strojů, který dokáže odhalit potíže dříve, než opravdu nastanou. Vítěze vyhlásili pořadatelé dnes. Partnery akce, na které talentovaní mladí lidé pracují s reálnými daty z továren, byly společnosti jako například Siemens, Škoda Auto, Skanska, E.ON, Unicorn a další.

Celkem 19 týmů soutěžilo s projekty z oblasti chytrých technologií, průmyslových dat, v elektrotechnice, datové analýze a internetu. Kromě hlavní ceny byly rozděleny i partnerské ceny zahrnující mimo jiné stáž v automobilce Škoda Auto či zapůjčení nejrychlejšího elektromobilu na světě. Víkendovou soutěž organizoval Tomáš Studeník z Insane Business Ideas.

First 24 hours Industrial IoT Hackathon in the Czech Republic https://t.co/OuEke80xKk is under way ⚙️?‍??☕️Powered by @SiemensCzech @skodacz @SkanskaGroup @SKFgroup @EONCzech @EY_CeskaRep @Atos @Golemio_data @StartupsCZ @tyinternety #iot #iotea #mindsphere #industry40 pic.twitter.com/zTEKYJ9Fqm

— CEE Hacks (@ceehacks_com) 8. března 2019

Vítězný projekt Student Dreamers poskytuje prevenci před problémy strojů, čímž dokáže ušetřit miliony korun. "Líbilo se mi, jakým způsobem přistoupili k řešení, které je komplikované. Nebáli se omezení. Nikdy nic takového neřešili, takže smíchali různá řešení, ale přišlo nám, že to bude fungovat," sdělil ČTK jeden z porotců, generální ředitel české pobočky společnosti SKF David Poláček. Nejmladším soutěžícím bylo 12 let a vypracovali projekt na téma ´Optimalizace soukromých parkovacích míst´.

"Ukázalo se, že český průmysl má před sebou skvělou budoucnost. Mladí lidé se nebojí řešit velké problémy moderního světa jako jsou energetika, doprava či průmysl. Firmy jen musí umět dobře studentům objasnit, jak mění svět k lepšímu," řekl Studeník.

Hackathon je víkendová akce, jejímž cílem je na jedno místo sezvat talentované mladé lidi, kteří vypracují řešení konkrétního problému nebo s pomocí informačních technologií vytváří produkt nový. V práci účastníkům pomáhají odborní mentoři. Společně pracují s reálnými daty z továren, výrobních závodů či jiných průmyslových provozů. Na podobném hackathonu se zrodilo také facebookové tlačítko "Like".

Související

Ilustrační foto

Jak umělá inteligence změní svět? Personalisté popsali, které pozice nahradí

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Shodli se na tom personalisté, které oslovila ČTK. Přestože podle nich některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Více souvisejících

Roboti hackaton IoTea Průmysl

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Aktualizováno před 18 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy