Před 50 lety poprvé vzlétl král nebes. Proč Concorde tak náhle skončil?

Je tomu přesně 50 let, co ve Velké Británii poprvé vzlétl legendární nadzvukový letoun Concorde. Dnes již vyřazený technologický výstřelek byl nejrychlejším přepravním letadlem světa, jenže dnes už nelétá.

Francouzi letadlo vyzkoušeli už 2. března 1969, ale zkušební let v zemi druhého výrobce proběhl přesně 9. dubna 1969. Letadlo pilotoval veterán RAF z 2. světové války Brian Trubshaw.

Kontroverze letadlo provázely již od počátků jeho vývoje. Není se čemu divit. Výroba prvního nadzvukového dopravního letounu byla hnána dotacemi britské i francouzské vlády. V dobách studené války byla možnost předvést technologický pokrok jedním z cílů obou znesvářených bloků. Concorde měl být evropskou chloubou spolupracující Velké Británie a Francie.

Technologický výstřelek však po celou dobu jeho existence doprovázela smůla navázaná na historické okolnosti. Dopředu se vědělo, že provoz letadla bude ekonomicky problematicky, jelikož náklady na jeho provoz byly enormní. K tomu v roce 1973 vypukla ropná krize a o speciální letoun tak ve světě ve světle obav z nedostatku paliva nebyl zájem. Kromě British Airways a Air France si žádná letecká společnost Concorde nekoupila.

Již v roce 1979 tak byla zastavena jeho sériová výroba. Vyrobilo se pouhých 20 kusů (2 prototypy, 2 předsériové kusy a 16 sériových modelů).

Konec letového provozu předznamenala jediná tragická nehoda v historii provozu letadla. 25. července 2000 se Concordu Air France při startu na letišti Charlese de Gaulla v Paříži poškodila pneumatika při kontaktu s dílem, který odpadl od úplně jiného letadla. Části pneumatiky poškodily křídlo a palivovou nádrž. Výsledná nehoda znamenal smrt všech 109 pasažérů.

Výrobci letoun upravili tak, aby k podobné nehodě nemohlo dojít, jenže stoupla hmotnost letadla a prodražil se jeho už tak extrémně drahý provoz. Další smolnou historickou událostí byl teroristický útok 11. září 2001 na WTC v New Yorku, po kterém poklesl zájem o leteckou dopravu, což odnesl právě Concorde a záhy byl vyřazen z provozu jak Francouzi (24. června 2003 ) tak Brity (24. října 2003 ). Dones však drží rekord na "své" trase z New Yorku do Londýna, kterou letadlo dokázalo překonat za pouhé 2 hodiny, 52 minut a 59 sekund.

Jednou ze zajímavosti britsko-francouzské spolupráce je i spor o název Letadla. Francouzsky se totiž název psal s „e“ Concorde, ale anglicky jenom Concord. Francouzi se pokusili svůj název prosadit také tím, že „e“ na konci podle nich také znamená „England“.

Související

Více souvisejících

Concorde Francie Velká Británie Air France British Airways

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy