Tajemství vesmírných skafandrů: proč mají odlišné barvy?

Na některých obrázcích jsou vidět kosmonauti v oranžových kombinézách. Na jiných v bílých. Jaký je důvod rozdílných barev?

Oranžové a bílé skafandry mají své specifické označení i účel. Ten oranžový se nazývá Pokročilý skafandr pro únik posádky (Advanced Crew Escape Suit). Používá se při startu a při návratu.

Jak název napovídá, je určen k tomu, aby kosmonaut mohl „uniknout“ z život ohrožujících situací, především při nouzovém přistání na moři.  

Výrazná oranžová barva zajistí, že si jej záchranáři lépe všimnou. I v případě samotné kosmické stanice či raketoplánu lze kosmonauta díky jeho barvě snadněji najít. Barva je výhradně Mezinárodní oranžová (International Orange), která se vyznačuje velkou viditelností na pozadí jakéhokoliv prostředí.

Oranžový skafandr obsahuje batoh, jehož součástí je padák, rádiový maják a nafukovací vor. Má též nůž na přeřezání šňůr od padáku, kdyby s ním někde uvízl a nemohl se dostat ven.

Tento skafandr tak v mnohém připomíná batohy poslední záchrany používané pěšími výletníky. Je vybavený světlomety, palčáky, pilulkami proti bolesti hlavy a světlicemi.

Bílé skafandry mají též vlastní označení –skafandry pro Extravehikulární aktivitu (The Extravehicular Aktivity Suits). Extravehikulární aktivitu označuje působení kosmonauta mimo kosmický vehikl. Kosmonauti je tedy používají při pohybu ve vesmíru.

Jsou bílé, aby kosmonaut byl dobře vidět na tmavém pozadí. Bílá též dobře odráží světlo a tak zajišťuje, že kosmonaut se „neuvaří“ v silném teple od Slunce. Obleky přílišné horkosti brání i prostřednictvím systému chlazení, který dodává kosmonautovi ochlazující recyklovaný tělesný pot.

Skafandr má též ledvinku naplněnou vodou, která vydrží i během šestibodového pobytu ve vesmíru. Bílé obleky jsou též mají zásoby kyslíku, energických baterií a obsahují rádio.

Společnost Boeing vytváří obleky nové generace, které by měly nahradit ty oranžové. Tyto nové mají modrou barvu a jsou dle vyjádření společnosti mnohem pohodlnější, elegantnější a jednoduší.

Skafandr musí být zcela kopírovat kosmonautovo tělo a přizpůsobit se i jeho prodloužení, ke kterému dochází poté, co je mimo zemskou gravitaci. Tyto podmínky činí těžší let do vesmíru ženám, pro které zatím není vytvořen dostatek skafandrů, kterým by jim pohodlně padly. NASA proto musela zrušit plánovanou první misi dvou ženských kosmonautek.

Související

Více souvisejících

vesmir astronauti

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy