Nezastavitelná zbraň Američanů? Neviditelná loď má být smrtící

Američtí vojenští výzkumníci připravují novou bitevní loď. Jednou z jejich specifik bude schopnost maskování. Server Nationalinterest.org přinesl nejnovější odhalené detaily o vyvíjené zbrani.

Nová loď U. S. Navy by měla navazovat svou podobou na  DDG-1000 Zumwalt speciální třídy křižníků s maskováním. Zásadní otázkou, kterou si ohledně přípravy nového plavidla kladou američtí vojenští inženýři, je jakým množstvím a jakým druhem zbraňových systémů loď obsadí.

Loď by totiž měla sloužit ještě desítky let a v současnosti se způsoby boje projevují právě v závislosti na nových technologiích.

Na nové plavidlo však americké námořnictvo příliš nespěchá, jelikož v současnosti úspěšně používá plavidla třídy Burke, každé v hodnotě dvou miliard amerických dolarů. Předpokládá jejich využití ještě s výhledem 45 let a k prvnímu vyřazování plavidel by mělo dojít až v roce 2036 nejdříve.

Nicméně U. S. Navy se chystá nahradit křižníky Ticonderoga , které se používají již od 80. let. Velitelství námořních sil o jejich vyřazení uvažuje dlouhodobě, jelikož je považuje už za zastaralé. K jejich nahrazení by se nové lodě mohly hodit.

Podle dostupných informací by se mohly do provozu první novinky vybavené exkluzivními technologiemi dostat kolem roku 2023.

Jedním z nových požadavků námořnictva je zmenšování velikosti tohoto typu lodí. Dá se tak od nového modelu očekávat, že se bude držet tohoto nastoleného trendu. Navíc pořizovací cena by měla být je poloviční (oproti lodím Burke) – jedna miliarda dolarů a námořnictvo by tak mohlo ročně ušetřit 25 miliard dolarů ročně.

Kolik však nových plavidel reálně bude uvedeno do provozu není jasné, jelikož vše závisí na rychlosti odstavování plavidel starších typů.

Související

Venezuela, ilustrační foto

Situace ve Venezuele se vyostřuje: Američané vysílají vojenskou loď

Spojené státy se kvůli krizi ve Venezuele chystají vyslat do oblasti vojenskou nemocniční loď. Dnes o tom s odvoláním na nejmenované armádní představitele informovala agentura Reuters. Jižní velitelství, které dohlíží na americké vojenské aktivity v Latinské Americe, na žádost o komentář podle Reuters dosud nereagovalo.
Válečné lodě

Hrozící konflikt? Americké lodě propluly čínskými vodami

Dvě americké válečné lodě propluly dnes ráno spornou oblastí Jihočínského moře, kterou si nárokuje Čína. S odvoláním na sdělení mluvčího americké armády o tom informovala agentura Reuters. Čínské ministerstvo zahraničí krok odsoudilo. Otázka statutu Jihočínského moře je jedním z hlavních sporů mezi oběma velmocemi.

Více souvisejících

Vojenské lodě USA (Spojené státy americké) Americká armáda (U.S. Navy) USS Zumwalt

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy