Žebříček mobilů: Který je nejchytřejší a který nejhloupější?

Praha - Každý rok jsou na veletrhu MWC v Barceloně vyhlášeny nejlepší mobilní telefony, tablety, aplikace, inovace a výrobci. Podívejte se kdo letos vyhrál a získal ceny za celý uplynulý rok.

Světový mobilní kongres v Barceloně není jen místem představení mnoha novinek, s nimiž se budeme setkávat po celý následující rok, ale také akcí, na které odborníci vyhlašují ceny GSMA (GSM Association) za uplynulé období. Ceny jsou rozděleny mezi mobilní zařízení, služby, aplikace atd. V našem přehledu se dozvíte, jaký mobil nebo tablet si máte koupit, pokud hledáte to nejlepší na světě. Nechybí ani přehled oceněných aplikací.

Nejlepší chytrý telefon: Samsung Galaxy S IIISamsung porazil konkurenci v podobě Apple iPhone 5, HTC J Butterfly, Nokia Lumia 920 nebo protivníka z vlastní stáje Samsung Galaxy Note II. Chytrý telefon Samsung Galaxy S III je vybaven dotykovým displejem s úhlopříčkou 4,8" a rozlišením 1280x720 bodů, čtyřjádrovým procesorem, pamětí 16 GB s možností rozšíření micro SD/SDHC kartami. V současné době se prodává za 11-13000 Kč včetně DPH.

Nejlepší „hloupý" telefon: Nokia Asha 305V originálu je tato kategorie označena jako „feature phone" a patří do jednoduché telefony bez otevřeného operačního systému. Mezi nominované telefony patřily například modely Nokia 103, Asha 302, Asha 305 a Samsung C3312 Duos. Ocenění nejlepšího mobilu v této kategorii nakonec získal telefon Nokia Asha 305.

Asha uživateli nabídne 3palcový dotykový displej s rozlišením 240x400 bodů, přehrávání hudby, poslech rádia, přeinstalované hry. Vnitřní paměť má kapacitu 10 MB, rozšíření je možné pomocí microSD/SDHC karet s kapacitou až 32 GB. Výrobce o telefonu tvrdí, že je jednoduchý a zábavný. My dodáváme, že je také levný, protože stojí méně 1600-1900 Kč. Díky nízké ceně se pro řadu lidí stal prvním telefonem s dotykovým ovládáním.

Nejlepší tablet: Google Nexus 7 (Asus)Mezi tablety bylo také hodně těsno. O přízeň poroty se ucházely iPady od Applu, Amazon Kindle Fire HD 8.9, Samsung Galaxy Note 10.1 nebo Transformer Infinity a Google Nexus 7, oba od Asusu. Posledně jmenovaný produkt Google Nexus 7 nakonec vyhrál. Uživatelé si mohou vybírat mezi verzemi s 16 GB nebo 32 GB paměti, obě mají rychlý čtyřjádrový procesor, 7palcový displej s rozlišením 1280x800 obrazových bodů a operační systém Android 4.1. Levnější verze se 16 GB paměti je v prodeji za 5500-5900 Kč, vybavenější varianta je přibližně o 2000 Kč dražší.

Nejlepší aplikace aneb Co nacpat do chytrého telefonuVýběr aplikací závisí na tom, zda mobilní zařízení používáte pro osobní potřebu a zábavu, nebo na něm chcete i pracovat. Nejlepší aplikací pro domácí spotřebitele byl vyhlášen Facebook, nejlepší aplikací pro podnikání se stal propracovaný zápisník Evernote. Celkové vítězství si odnesla aplikace Waze, která umožňuje řidičům informovat o dopravních zácpách a podle zaslaných pokynů se problematickým místům vyhnout.

Největší počet ocenění si ve výčtu všech kategorií odnesla společnost Samsung. Kromě nejlepšího chytrého telefonu Samsung Galaxy S III byla oceněna i za nejlepší mobilní zařízení v oblasti spotřební elektroniky - Samsung Galaxy Camera, stala se výrobcem roku, byla vyhlášena firmou s nejlepší mobilní infrastrukturou a získala cenu také za výjimečné mobilní technologie.

Související

Zásilkovna

Zásilkovně zůstaly viset zásilky v Liberci. Firma slibuje refundace

Zásilkovna přiznala potíže, které mohly potkat zásilky některých klientů, pokud cestovaly k adresátům přes liberecké depo. Podle firmy tam ve čtvrtek 31. srpna došlo ke škodní události, která znemožnila doručení. Sklad je dle dostupných informací uzavřený, přičemž zboží zůstalo uvnitř. Důvodem jsou spory mezi společnostmi. 
Ilustrační fotografie.

Firmy kvůli válce na Ukrajině revidují dodavatelské řetězce. Je to nelehký úkol

Téměř čtyři měsíce trvající ruská barbarská agrese na Ukrajině výrazně zatěžuje stále více globální dodavatelské řetězce - od samotných komodit, přes nejrůznější typy čipů až třeba po automobilové díly či součástky. Producenti právě z automobilového průmyslu, jako je třeba tuzemská Škoda Auto, jsou proto považováni nejen ekonomy, ale stále více i politickými lídry za jedno z vůbec nejohroženější odvětví ekonomiky. Není proto divu, že některá média, ať už specializovaná na ekonomiku, či jen zpravodajství, upozorňují na to, že právě kvůli ruské agresi na Ukrajině a významnému zpřetrhání dodavatelských řetězců je nutné počítat třeba i se zastavením automobilové produkce u řady z nich. Nutnost stát se odolnějšími a najít bezpečnější a efektivní dodavatele proto bude klíčovou otázkou nejbližší doby.

Více souvisejících

zboží cena mobily

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy