Solární letoun Solar Impulse první etapu letu zvládl. Revoluce v cestování?

San Francisco - V městě Phoenix v americkém státě v sobotu úspěšně přistál švýcarský solární letoun Solar Impulse. Cílem projetku je přeletět celý Severoamerický kontinent bez kapky paliva, informovala o tom televize BBC a agentura AFP.

Experimentální letadlo s alternativním pohonem má v plánu přeletět v pěti etapách území USA od západního pobřeží k východnímu. Z Phoenixu poletí do Dallasu, poté do St. Louis a Washingtonu, přelet by měl skončit v červenci v New Yorku. Každý let má trvat asi 20 až 25 hodin a v každém etapovém městě chce posádka s letounem zůstat deset dní.

Fotogalerie: OBRAZEM: Od Golden Gate do Phoenixu: Solar Impulse zahájil přelet nad USA  

První etapu pilotoval Bertrand Piccard, který se svým kolegou André Borschbergem jednomístný letoun vyvinul. Bernard Picard se proslavil tím, že jako první na světě obletěl Zemi v balonu.

Při dalších etapách se budou muži v pilotování střídat. Do 5000 kilometrů vzdáleného cíle poslední etapy by podle pilotů stroj doletěl i bez mezipřistání, ale let by trval pro jednoho pilota nebezpečně dlouho

Letadlo vzlétlo z americké vojenské základny Moffett nedaleko San Franciska v 15 hodin středoevropského času. První přistání je naplánováno ve Phoenixu po 19 hodinách letu, dále pak v Dallasu, St Louis, Washingtonu a cíl by měl být v New Yorku.

Revoluční plavidlo je poháněno čtyřmi elektromotory na solární energii. Křídla jsou pokryta téměř 12.000 solárními články. Ty napájí řadu lithio-iontových baterií, které jsou zavěšené v gondolách pod křídlem.

Letadlo Solar Impulse má stejné rozpětí křídel jako Airbus A340, ale váží jen tolik, co běžné osobní auto. Letadlo může letět i v noci.

9. září 2024 20:54

Apple odhalil nový iPhone 16

Související

Více souvisejících

Solární letadlo - Solar Impulse solární letadlo USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy