Vzducholodě jsou zpět, budou dokonce bez pilota. Nasedli byste? +VIDEO

Londýn - V Anglii se dnes představil veřejnosti prototyp moderní velké vzducholodi, která by od konce roku měla rozšířit letecké služby v Británii i jinde. Britská společnost Hybrid Air Vehicles podle serveru BBC věří, že se jí v příštích letech podaří ve světě prodat 600 až 1000 těchto vzdušných korábů.

Vzducholoď naplňovaná heliem a pojmenovaná HAV340 je s 91 metry delší než jakékoli současné letadlo. Může letět bez mezipřistání tři týdny vkuse. Moderní technologie umožňují, aby se vzducholoď ovládala na dálku a nemusela mít posádku. Mohla by sloužit například v průzkumných misích, nákladní dopravě i přepravě cestujících.

Investoři zdůrazňují ekologický přínos prototypu. "Je o 70 procent šetrnější k životnímu prostředí než nějaké nákladní letadlo," tvrdí podle agentury AFP zpěvák britské hardrockové skupiny Iron Maiden Bruce Dickinson, který již léta vedle hraní pilotuje velká dopravní letadla a do projektu investoval peníze.

Nezahálejí ani v USA

Americká firma Aeros vyvíjí velké nákladní vzducholodě značky Aeroscraft. Žádný jiný dopravní prostředek než vzducholoď totiž nemůže rychle a operativně dopravit větší náklad na místo, které se nachází daleko od civilizace, kde chybí letiště nebo jiná logistická infrastruktura. Jde např. o polární oblasti, pouště nebo hory.

Aeroscraft se liší od jiných vzducholodí zejména tím, že obsahuje plynové tanky, v nichž se může hustota plynu (hélia) postupně měnit. Konstruktéři si také dali záležet na tom, aby byl Aeroscraft celkově bezpečný a stabilní za letu. Na rozdíl od většiny dnešních vzducholodí má Aeroscraft pevnou strukturu a tvar. Je postaven z hliníku a uhlíkových vláken, informuje Rozhlas.cz.

Zdroj: YouTube

Velký rozvoj zaznamenaly vzducholodě v první světové válce. Byly používány k průzkumu, dopravě, ale též jako mohutné strategické bombardéry. Po válce jejich rozvoj pokračoval až do roku 1937, kdy vybuchla dopravní vzducholoď Hindenburg. Zemřelo 36 lidí. S tímto neštěstím je spojován konec éry velkých vzducholodí. Řadu havárií způsobil vodík, který se u dnešních vzducholodí nepoužívá. Nahradilo jej netečné hélium, které má sice menší vztlak (na objem vzducholodě), ale je mnohem bezpečnější.

Související

Německá policie, ilustrační fotografie

Německá policie bude dodržování zákazů hlídat ze vzducholodě

Neobvyklý dopravní prostředek využijí policisté z jižního Německa, kteří budou o Velikonocích dohlížet na dodržování opatření přijatých v boji s koronavirem. Kontroly v okolí Bodamského jezera budou provádět ze vzducholodi, informovala policie z Ravensburgu.
Letadlová vzducholoď

Trumf americké armády. Letadlová vzducholoď měla měnit dějiny, skončila katastrofou

Psala se 20. léta 20. století a letectví bylo stále ještě v začátcích. Věřilo se však v jeho zářnou budoucnost. Páteří letectev však neměla být podle odborníků letadla, ale vzducholodě. Ty měly zajistit nejen bombardování a dopravu velkých nákladu a cestujících na velkou vzdálenost ale i dálkový průzkum. Letadla měla zajišťovat obranu proti nim na krátkou vzdálenost.

Více souvisejících

Vzducholodě

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Anouk Aimée

Ve věku 92 let zemřela Anouk Aimée, legenda francouzského filmu

Ve věku 92 let zemřela v úterý v Paříži francouzská herečka Anouk Aimée, známá především svou rolí ve filmu "Muž a žena" od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, kde hrála po boku Jeana-Louise Trintignanta. Zprávu o její smrti oznámila její dcera Manuela Papatakisová na Instagramu.

před 53 minutami

Čína, ilustrační fotografie

Čína se ostře ohradila proti kritice Stoltenberga

Čína v úterý ostře reagovala na prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ji obvinil z podpory Ruska a z eskalace války na Ukrajině. Peking vyzval NATO, aby se zaměřila na sebereflexi namísto útoků a očerňování. Uvedla to agentura Reuters.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 7 hodinami

Ničivý požár v Pěčíně zasáhl střechu domu i stodolu. Škoda jde do milionů

Hasiči od pondělního večera do nočních hodin zasahovali u rozsáhlého požáru stodoly a střechy přilehlého obytného domu v Pěčíně na Rychnovsku. Požár se podařilo zlikvidovat, škoda jde do milionů. Příčina události je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy