Kam zmizela základna legendární římské IX. legie s jejím orlem? Nalezena, hlásí archeologové

Londýn - Byla to jedna z nejstarších a nejobávanějších legií v Říši římské, známá také jako Legio IX Hispana. Někdy po roce 108 n. l. zmizela a už o ní nikdo nikdy neslyšel.

Anglickým archeologům se prý podařilo najít její základnu.

Jde o pozůstatky zázemí tábora, který slavné legii zřejmě patřil. Našlo se oblečení, dále zbytky potravy, střepy keramiky a ruiny mlýna, který pomáhal zásobovat vojáky moukou.

Průzkum dané lokality začal díky plánům na rozšíření dálnice A1 v úseku mezi Dishforthem a Leemingem v severním Yorkshiru. Poblíž se nacházejí zříceniny pevnosti v Healam Bridge, která byla před dvěma tisíci lety součástí obranného systému římské hranice.

Ztracena, pobita, nebo rozpuštěna? Devátá legie slavila úspěchy po celém římském impériu, od Galie po Afriku, od Sicílie po Hispánii a Panonii a od Germánie po Británii. Řada historiků věří, že zmizela v roce 117 n. l. poté, co byla vyslána bojovat s Pikty ve Skotsku. Jsou ale i dějepisci, kteří si myslí, že slavná Devátá byla pobita v Judeji během povstání Bar Kochby. Vyskytly se ovšem i méně dobrodružné teorie, podle nichž byla v některé části Říše římské poražena na hlavu a pak prostě rozpuštěna.

Probíhající vykopávky odhalily mlýn, velká dřevěná stavení, mince, spony, ale i půl tuny kostí zvířat, které vojáci zkonzumovali. Na místě se našly i pozůstatky po čtrnácti kremacích a pod jednou z budov kostra koně.

Odborníci se domnívají, že kůň byl obětován bohům, aby obyvatelům domu přinesl štěstí. Zajímavé také je, že místní vojáci zřejmě nosili ve svých standardních sandálech starověké ponožky. Moc elegantní to zřejmě nebylo, ale v sychravém anglickém podnebí to jistě zachránilo mnohého bojovníka před rýmou.

Devátá vystupuje ze stínu "O římských pevnostech toho víme poměrně hodně, ale studovat zázemí vojenské posádky včetně mlýna, to je opravdu fascinující. Doufáme, že se z něj dozvíme mnoho o tom, jak se o sebe vojáci starali. Musíme vzít v úvahu, že taková posádka musela být z velké části soběstačná," vysvětluje vedoucí týmu Blaise Vynerová.

Z dějin deváté legie je známo, že: " Byla součástí invazních vojsk, s nimiž Aulus Plautius vtrhl do Británie v roce 43 n. l. " Předtím, v letech 58 - 51 př. n. l., bojovala s Galy a během občanské války podporovala Ceasara proti Pompeiovi. " Byla posádkou v pevnosti poblíž Lincolnu, pak byla převelena do Yorkshiru. " Devátá utrpěla hrozivé ztráty během povstání, které vedla královna Boudica v roce 60 př. n. l. Ztratila tehdy až 80 procent mužstva. " Po roce 117 n. l. se o ní už nikdo nezmiňuje. " Někteří historici se domnívají, že legie byla poražena v bojích s Pikty a pak rozpuštěna. " Zastánci této teorie také tvrdí, že právě porážka Deváté legie přiměla císaře Hadriána postavit na severu římské Británie val proti válečníkům ze severu. " Jiní odborníci se domnívají, že Devátá byla převelena do jiné části tehdejší říše, snad do Nizozemí.

Související

Více souvisejících

archeologové římská Devátá legie (Legio IX Hispana) Římská legie římská říše

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy