Nová zbraň proti viru zika: Laboratoř vypustila do přírody mutanty

New York/Brasilia – Každý den v sedm hodin ráno přijede do města Piracicaba na jihovýchodě Brazílie dodávka se zvláštním nákladem 100 tisíc moskytů. Ti jsou z auta vypuštěni, aby si našli partnerku k páření. Nejedná se ale o obyčejný hmyz, je geneticky modifikován, napsal web listu The New York Times.

Tito speciální moskyti přenášejí smrtící gen, který zabije potomky dříve, než dosáhnou dospělosti. V regionu už se takto podařilo snížit populaci komárů o víc jak 80 procent. Vzhledem k faktu, že vakcina proti viru zika hned tak nebude, mohlo by se jednat o účinný způsob, jak zabránit šíření nákazy.

Zdroj: YouTube

Komáři jsou v Latinské Americe největšími zabijáky. Přenášejí malárii, horečku dengue a další devastující nemoci, kterým každý rok podlehnou statisíce lidí. „Pokud přijde řeč na zabíjení lidí, žádné další zvíře není tak blízko," napsal k moskytům Bill Gates, jehož nadaje bojuje s tropickými nemocemi.

Podle WHO dosáhlo šíření viru zika alarmujících rozměrů, boj s komáry je tak stále naléhavější. Už i z toho důvodu, že standardní postupy, jakými jsou insekticidy či ničení lokalit se stojatou vodu, nejsou dostatečné. „Tyto metody používáme už 30 let, přesto jsme měli v Brazílii jen loni dva miliony pacientů s horečkou dengue," řekl expert na infekční nemoci Artur Timerman ze Sao Paula.

Už se dokonce hovoří o návratu DDT, které je ale v mnoha zemích zakázané, protože napáchalo ohromné ekologické škody. „Něco jiného je plošné použití DDT a něco jiného je jeho rozumné množství například ve zdech domů na ochranu před hmyzem," připustil Lyle R. Petersen z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Psali jsme: Virus zika decimuje Kolumbii. Hlásí více než 20 tisíc případů onemocnění
 

Pak je zde metoda, kterou ve 30. letech 20. století, ještě před DDT, v Brazílii prosadil rázný americký lékař Fred L. Soper při boji s horečkou dengue. Tento fanatik poslal inspektory do každého domu, aby zkontrolovali, zda jeho majitelé odstranili veškerou stojatou vodu, tedy líhně komárů. Díky tomu se do roku 1962 podařilo nemoc prakticky vymýtit v 18 latinskoamerických státech.

Soper měl podporu vlády, která přijala zákon, podle nějž bylo nevpuštění inspektorů do domu pokládáno za trestný čin. „Vyhlazení moskytů bylo v demokracii nemožné," říkával prý Soper. Jeho diktátorská metoda je ale v současnosti jen těžko proveditelná. Společnost by takový zásah do soukromí netrpěla a navíc se města nebývale rozrostla.

Aedes Aegyptum, druh komára přenášející virus zika, tak má ideální podmínky pro nekontrolovatelné množení. Chudinské čtvrti jsou plné různých nádob se stojatou vodou. „Viděl jsem dokonce odhozenou plechovku od sodovky, ve které se moskyti úspěšně líhli," poznamenal Joseph M. Conlon z americké asociace pro kontrolu komárů. Nepomáhají ani sítě, které mají lidé kolem postelí na ochranu před komáry přenášející malárii. Ti bodají v noci, Aedes Aegyptum je ale aktivní přes den.

Psali jsme: Rozhovor s lékařem: Máme se v Česku bát viru Zika?
 

Geneticky upravení komáři Aedes Aegyptum jsou dílem britské společnosti Oxitec. Původně je vyvinula pro boj s horečkou dengue, lze je ale nasadit i proti viru zika. Testování ve městě Piracicaba s 5000 obyvateli začalo v dubnu 2015 a do konce minulého roku se podařilo snížit množství komárů o 82 procent. Tento měsíc bude projekt rozšířen na další místa, kde žije 60 tisíc lidí. Oxitec už staví novou laboratoř. Její „výroba" komárů by nakonec mohla pokrýt oblast s 300tisícovou populací.

Továrna produkuje pouze samečky moskytů, kteří krev nesajou. Oxitec tvrdí, že jde o ekologicky bezpečnou metodu, protože cílí výhradně na jeden druh, zatímco chemický postřik by zahubil mnoho organismů. Kritici ale namítají, že jde o běh na dlouhou trať. Oxitec navíc ještě nemá licenci od brazilského ministerstva zdravotnictví, aby se mohlo testování rozjet i ve velkých městech.

Nedaleko Ria de Janeira se zkouší ještě jiná metoda. Moskyti jsou infikováni bakterií Wolbachia, která způsobí, že se hmyz nepáří. Šíření virů se tím zpomalí. Stejný test už probíhá i ve Vietnamu, který se také potýká s horečkou dengue, a podle prvních zpráv jsou výsledky slibné.

Vyvstává zde ale jiná otázka. Do přírody by se mohlo dostat ohromné množství geneticky upravených jedinců. Vypustit je umí každý, jak je ale dostaneme zpět, pokud se něco zvrtne?

Související

Více souvisejících

virus Zika Brazílie komáři

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy