10 nejinteligentnějších států světa. Umístili se Češi?

Washington - Srovnávat národy podle inteligence může být trochu ošemetné. Existuje totiž mnoho různých typů vzdělání, kde se dá lehce dohadovat, co je lepší. Jedna z nejpopulárnějších forem měření inteligence je IQ test, i když se najde mnoho odpůrců, jedná se pořád o nejpřesnější systém k měření inteligence. V tomto seznamu od Gazzete Review si můžete přečíst o deseti nejvíce inteligentních státech světa.

10. Švédsko

Na desátém místě se umístilo Švédsko, které má průměrné IQ na hranici 101. V zemi je velmi kvalitní školství a pokud jde o používání počítače, tak jsou na druhém místě na světě. Více než 75 procent Švédů používá počítač k práci.

9. Itálie

Další tři státy v tomto žebříčku mají průměrné IQ na stejné hodnotě, proto budou uvedeny v abecedním pořadí. Zajímavostí je, že všechny tyto země jsou zároveň sousedé. To by mohlo znamenat, že na ně působí stejné vlivy, které činí jejich inteligenci vyšší. Číslo se zastavilo u Itálie, Německa i Rakouska na hranici 102. Přímo Itálie má tradici ve vědě a technice po stovky let, ať už se jedná o starověk nebo třeba renesanci. Dnes je Itálie nadprůměrná v oblasti matematiky a fyziky.

8. Německo

Druhá země s průměrným IQ 102 je náš západní soused Německo. Ti v historii měli také velký počet vědců a myslitelů. Pravděpodobně za to může, že velké množství německých občanů chodí na vysoké školy, které jsou zaměřené na vědu, technologii a matematiku. Jsou na třetím místě na světe v počtu vystudovaných lidi z oborů STEM. V neposlední řadě tomu pomáhá i vysoké HDP a velký počet prestižních univerzit.

7. Rakousko

Poslední země s průměrným IQ 102 je opět náš soused. O nich se říká, že mají jeden z nejlepších vzdělávacích systému na světě. Také se drží na absolutní špičce v počtu lidí s titulem Ph.D.

6. Nizozemsko

Pokud se jedná o děti školního věku, tak Nizozemí v oblasti matematiky a přírodních věd patří ke světové špičce. Jak uvidíte z dalšího pořadí, Nizozemí je nejvíce inteligentní národ v Evropě. Obecně patři systém vzdělání k tomu nejlepšímu na světě. Průměrné IQ je pak 103.

5. Singapur

Všechny další státy už budou pouze v Asii, ale Singapur se ještě dělí s Holandskem ve stejném průměrném IQ. Jedná se o malý ostrovní městský stát v jižní částí Malajsie. Je důležitou oblastí pro technologii, obchod a finance v Asii. Studenti ze Singapuru jsou velmi žádaní po světě, hlavně pro své schopnosti v matematice a přírodních vědách. Jsou číslo jedna v obecných studentských testech.

4. Tchaj-wan

Oficiálně část Čínské lidové republiky, de facto je ale Tchaj-wan samostatný demokratický stát. Jedná se o jednu z nejhustěji osídlených oblastí světa a zároveň také patří mezi nejchytřejší. Ve srovnávacích testech dopadli studenti stejně jako ti japonští. Většina lidí na Tchaj-wanu umí dva jazyky. Průměrné IQ se udává 104.

3. Japonsko

Japonsko je notoricky známé pro tvrdou výchovu a dodržování pevné filozofie v učení. Co se týče věděckého výzkumu, tak je Japonsko jeden z nejlepších národů na světě. Univerzita v Tokiu patří k těm nejlepším v Asii. Míra gramotnosti je v Japonsku 99 procent, čímž se řadí k nejvyšším na světě. Takže je jasné, že i inteligence musí být vyšší, průměrné IQ je v Zemi vycházejícího slunce 105.

2. Jižní Korea

Uznávaný ekonomický server Bloomberg jednou napsal, že Jižní Korea je nejvíce inovativní národ na světě. Studenti mají třetí nejlepší výsledky z testů a jejich univerzity utrácí hromadu peněz na výzkumy a vývoj. Více než 30 procent populace má STEM titul. Má to ale i problémy, jihokorejské školy jsou velmi soutěživé a kvůli zvyšování obtížnosti testů a dlouhé vyučovací době, páchá velké číslo studentů sebevraždu. Průměrné IQ v Jižní Koreji je 106.

1. Hongkong

Zařazení Hongkongu na podobné seznamy je vždy na delší diskuzi, protože to není technicky stát. Jedná se o čínské město a region ležící na pobřeží Jihočínského moře. Ale ignorovat Hongkong, by znamelo ignorovat oblast s nejvyšším IQ na světě. Mnoho studentů se hlásí na mimoškolní zvláštní třídy, jen aby měli lepší vzdělání a zlepšili si vyhlídky do budoucna, což může být pro nás velmi nepředstavitelné. Průměrné IQ Hongkongu je 107.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé iq testy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

U Paříže se střílelo kvůli drogám. Jeden člověk je po smrti

Jednoho mrtvého a šest zraněných si vyžádala střelba nedaleko Paříže, která podle úřadů souvisí s jinou trestnou činností. Konkrétně má jít o obchodování s drogami. O tragické události informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy