Hawking varuje: Lidstvo je odsouzeno k zániku. Malá šance na záchranu tu ale je

Londýn – Lidstvo by se mělo věnovat dobývání jiných planet. Uvedl to slavný vědec Stephen Hawking. Varuje, že pokud lidská rasa nezjistí, jak opustit planetu Zemi, je odsouzena k zániku.

Hawking vydal knihu s názvem „Jak vyrobit vesmírnou loď, ve které tvrdí, že život na Zemi je vystaven neustále se zvětšujícímu nebezpečí. Je proto téměř nevyhnutelné, že bude planeta zničena – ať už v důsledku živelné pohromy nebo jiným způsobem. Informuje o tom server Express.

„Věřím, že život na Zemi čelí stále rostoucímu riziku, že bude zničen katastrofou, jako je například náhlá jaderná válka, kvůli geneticky modifikovaným virům, nebo jiným nebezpečím. Myslím, že lidská rasa nemá žádnou budoucnost, pokud neodcestuje do vesmíru," uvedl ve své knize.

„Musíme inspirovat další generaci, aby se angažovala v otázce vesmíru a ve vědě obecně. Musíme se ptát: Co najdeme, když budeme cestovat do vesmíru? Je tu cizí život, nebo jsme sami? Jak vypadá západ slunce na Marsu?" vysvětluje Hawking.

Zároveň ale před několika dny varoval svět před snahou kontaktovat mimozemšťany. Lidé by se je podle něj neměli pokoušet ani pozvat na naši planetu. Ve svém novém pořadu Stephen Hawking's favourite places podotkl, že „setkání pokročilou civilizací by mohlo být stejné, jako když se domorodí Američané setkali s Kolumbem". Mohli bychom prý dopadnout stejně špatně.

Není to poprvé, co profesor Hawking vyjádřil své názory ohledně pochmurné budoucnosti lidstva. V roce 2010 varoval, že „hrozí, že lidstvo zničí samo sebe chamtivostí a hloupostí." To stejné zopakoval na začátku tohoto roku v rozhovoru s Larrym Kingem.

„Rozhodně jsme se nestali méně chamtivými nebo méně hloupými. Před šesti lety jsem varoval před znečištěním a přelidněním. A situace se od té doby ještě zhoršila. Populace vzrostla o půl miliardy od našeho posledního rozhovoru a konec je v nedohlednu," posteskl si.

Související

Ilustrační foto

Je dražší dinosaurus, nebo královnin rolls-royce? Letos se dražily pozoruhodné věci

Miniaturní kamínky z Měsíce, mapka lesa z dětské knihy či kolečkové křeslo zemřelého génia - to vše přitáhlo letos velkou pozornost do aukčních síní celého světa. Majitelé nabízeli v dražbách pozoruhodné věci, mezi nimiž byla i kostra dinosaura nebo rolls-royce královny Alžběty II. Aukcí poutajících mimořádný zájem bylo tento rok více než jindy, uvedl web americké televizní stanice CNN.

Více souvisejících

Stephen Hawking vesmir Lidé

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy