To nejhorší, co kdy lidstvo potkalo? Umělá inteligence se nám může stát osudnou, varuje Hawking

Londýn – Bude pro lidstvo umělá inteligence přínosem, nebo ho naprosto zničí? To je jedna z otázek, kterou se vědci zabývají a která bude s tím, jak se technologie vyvíjejí, stále palčivější. Možnou odpověď hledá i jeden z nejznámějších vědců Stephen Hawhing.

Profesor Stephen Hawking (74) varuje, že umělá inteligence by mohla být ta nejhorší věc, která by mohla lidskou rasu potkat. Vědec je přesvědčen, že vzestup uměle inteligentních strojů by mohl mít pro lidstvo katastrofální následky.

Nicméně tento teoretický fyzik, který v minulosti řekl, že „vývoj plně umělé inteligence by mohl znamenat konec lidstva", také uvádí, že by to také mohlo být i to nejlepší, co se nám kdy stalo.

„Potenciální výhody vytvoření umělé inteligence jsou obrovské," cituje Hawkingova slova server Express. „Nemůžeme předvídat, čeho bychom mohli dosáhnout, kdyby byla naše mysl umocněna umělou inteligencí," vysvětluje.

„Možná, že s nástroji této nové technologické revoluce budeme moci vrátit zpět některá poškození přírody, které způsobila industrializace," uvedl. Hawking tvrdí, že člověk musí využít umělou inteligenci k poražení nemocí a chudoby, než začne říkat, že „bude každý aspekt našeho života transformován".

Profesor také varoval, že vytvoření umělé inteligence „může být to poslední, pokud se nenaučíme kontrolovat rizika". „Vedle výhod ale přinese také nebezpečí, stejně jako třeba mocné autonomní zbraně. Přinese také velké narušení naší ekonomiky. A do budoucna by umělá inteligence mohla rozvíjet svou vlastní vůli - vůli, která bude v konfliktu s tou naší," varuje vědec.

„Stručně řečeno, vzestup mocné umělé inteligence bude buď to nejlepší, nebo nejhorší, co se kdy lidstvu stalo. Zatím ještě nevíme, která varianta to bude," uvedl Hawking s tím, že potenciál umělé inteligence je neomezený, a že „neexistuje žádný hluboký rozpor mezi tím, čeho lze dosáhnout prostřednictvím biologického mozku a čeho lze dosáhnout pomocí počítače."

„Z toho vyplývá, že počítače mohou teoreticky napodobit lidskou inteligenci – a převýšit ji," dodal fyzik.

Související

Ilustrační foto

Je dražší dinosaurus, nebo královnin rolls-royce? Letos se dražily pozoruhodné věci

Miniaturní kamínky z Měsíce, mapka lesa z dětské knihy či kolečkové křeslo zemřelého génia - to vše přitáhlo letos velkou pozornost do aukčních síní celého světa. Majitelé nabízeli v dražbách pozoruhodné věci, mezi nimiž byla i kostra dinosaura nebo rolls-royce královny Alžběty II. Aukcí poutajících mimořádný zájem bylo tento rok více než jindy, uvedl web americké televizní stanice CNN.

Více souvisejících

Stephen Hawking Vědci

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy