7 mýtů spojených s operacemi očí

Praha - Zbavit se nevzhledných brýlí či kontaktních čoček je snem mnoha lidí po celém světě. Přitom není nic jednoduššího. Dnešní špičkové technologie očních klinik nabízí maximálně bezpečné a komfortní a operace za pomoci femtosekundových laserů. Díky nim se pacient zbaví dioptrií nadobro a doslova za pár minut. Jenže odhodlat se k laserové operaci je stále pro mnoho lidí neřešitelný problém. Mohou za to časté mýty a polopravdy, které pacienty od operace zrazují. Zde je přehled těch nejčastějších:

Po laserové operaci budu několik týdnů vyřazen z běžného života

Lidé se nejčastěji bojí toho, že po operaci očí nebudou moci chodit několik dní do práce, koupat se či několik měsíců budou mít zákaz chodit do přírody, aby se vyhnuli pylům a dalším alergenům. Přitom to není vůbec nutné. „Při refrakčních operacích očí na naší klinice používáme femtosekundový laser, pomocí něhož provádíme zákrok zvaný NeoSMILE 3D. Laser velice delikátním a jemným způsobem nařízne rohovku zhruba v délce tří milimetrů a následně pomocí 3D technologie oddělí tzv. lentikulu, neboli část rohovky uvnitř oka, kterou je potřeba vyjmout, aby měl pacient ostré vidění. Tu pak chirurg tím jemným naříznutím vyjme. Nepoužíváme tudíž žádné skalpely ani mikrochirurgické šití. Díky tomu se pacient prakticky hned druhý den vrací do normálního života a už za týden se může například koupat,“ vysvětluje MUDr. Valešová, primářka oční kliniky DuoVize.Operace očí není pro děti a pro staré lidi

Operace u dětí možné jsou, průběh operace bývá totožný s operací u dospělých, přičemž lékaři vítají u zákroku přítomnost rodičů. Tato hranice je důležitá z jednoho jediného důvodu – při zákroku je nezbytné, aby dítě bylo s lékaři schopné spolupracovat. Ale operovat lze i děti mladší, záleží na jejich vyspělosti. Mnohdy jsou děti samy motivovány zákrok zvládnout a perfektně spolupracují, neboť samy už nechtějí brýle nosit.

Stejně tak neexistuje žádné horní věkové omezení. Operaci můžete podstoupit kdykoli, ve 20, ale i v 60 letech. „U lidí starších 50 let věku častěji volíme nelaserové formy zákroku, protože bývají v této věkové skupině účinnější a výhodnější a navíc umožňují odstranit potřebu brýlí na čtení. V řadě případů jsme ale schopni padesátníkům a starším vyřešit oční vadu i laserovým zákrokem,“ vysvětluje MUDr. Valešová.Příliš vysoký počet dioptrií se už nedá odoperovat

Omyl, operovat se dá prakticky jakýkoli počet dioptrií. U vyšších počtů dioptrií jsou používány nelaserové metody nebo kombinace metod. „Na klinice NeoVize byla úspěšně operována pacientka, která měla -31 dioptrií a pacienta, který měl +16 dioptrií. Ani vyšší počet dioptrií než u těchto pacientů by při použití moderních nelaserových metod neměl být problémem,“ říká MUDr. Šárka Skorkovská z brněnské kliniky NeoVize.Šilhání se odstraňuje pouze u dětí, u dospělých je tato vada neřešitelná

Nesmysl! Také u dospělých se šilhání úspěšně řeší, a to pomocí operace technikou nastavitelných stehů. „Při operaci dochází k úpravě délky okohybných svalů nebo místa jejich uchycení na povrchu oční koule (bělima). Technika nastavitelných stehů je jedinečná v tom, že po ukončení operace umožňuje lékaři doladit postavení očí podle jejich polohy - jemným „dotažením“ stehů dokáže lékař upravit pozici okohybných svalů pro dokonalý kosmetický efekt,“ vysvětluje MUDr. Valešová.S operací očí se ženám vyplatí počkat až na období po porodu

To je jeden z obvyklých mýtů, ale není to pravda. Ženy nemusí s operací očí vůbec vyčkávat, není důvod. „Jen asi u pětiny žen s vyšším počtem dioptrií se může po ukončení těhotenství zrak mírně zhoršit. V takovém případě vadu doladíme zdarma v rámci doživotní záruky, kterou na laserové zákroky NeoLASIK HD a NeoSMILE 3D poskytujeme,“ vysvětluje MUDr. Valešová.Šedý zákal musí uzrát

Čím dříve budete šedý zákal řešit, tím lépe – operace bude šetrnější. „Určitě není nutné čekat, až se šedý zákal zvětší a „uzraje“ do určité velikosti. Naopak, čím je šedý zákal větší, tím nejenže hůř vidíte, ale oční čočka je tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější.“tvrdí lékařka Očního centra Praha Andrea Janeková. Navíc odhadnout vývoj onemocnění není jednoduché, rychlost změn bývá různá - od počátečních obtíží do úplné slepoty mohou uplynout roky, desetiletí, ale také jen měsíce.

Laserové operace nelze opakovat

Moderní zákroky pomocí femtosekundového laseru přinášejí nespočet výhod. Jednou z nich je právě možnost kdykoli v pozdějším životě, pokud se vada zhorší, oko opakovaně operovat, a to i mnoho let po původním zákroku. „Na naší klinice máte navíc jistotu, že pokud podstoupíte laserový zákrok, obdržíte doživotní záruku, a tak bude-li kdykoli v průběhu vašeho života nutné dioptrický stav vašich očí doladit dalším laserovým zákrokem, oční klinika jej poskytne zdarma,“ uzavírá MUDr. Valešová.

Související

Oči

Lidé, kteří prodělali covid, si podle optika stěžují, že "nevidí"

Lidé, kteří prodělali covid, si podle předsedy představenstva Společenstva českých optiků a optometristů Václava Antonína stěžují na to, že před nemocí viděli a teď "nevidí", řekl na brněnském veletrhu Opta ČTK. Jedná se o různé nepříjemnosti, které se se zrakem pojí a s nimiž se lidé svěřují při návštěvě optiků. Antonín již řadu let optiku provozuje.

Více souvisejících

oči operace očí Lidé

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy