MAGAZÍN - Řada lidí používá rostlinné tuky na pečení a smažení kvůli jejich cenové dostupnosti. V neprospěch rostlinných tuků však mluví spektrum nežádoucích látek, které se v nich vlivem nesprávného zpracování mohou vyskytnout. Spotřebitelský časopis dTest se těmto výrobkům po třech letech opět podíval na zoubek, aby zjistil, jestli se jejich kvalita zlepšila.
dTest poslal do laboratoře 12 tuků určených na pečení a osm 100% tuků, z nichž sedm je určeno na smažení a jeden nese označení „na polevy“.
„Rostlinné tuky jsme testovali již před třemi lety. Třetina výrobků tehdy v testu propadla kvůli vysokému podílu škodlivých transmastných kyselin a MCPD esterů. Výrobci se většinou poučili, pořád je ale co zlepšovat,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. Transmastné nenasycené kyseliny, které mohou vznikat během výroby částečně ztužených tuků zastaralou metodou, jsou prokazatelně škodlivé zejména pro srdce a cévy. Shodují se na tom Světová zdravotnická organizace i Evropská komise. „Maximální limit 2 gramy transmastných kyselin ve 100 g tuku, který platí například v Rakousku, Švýcarsku, Dánsku nebo Norsku, nepřekročil žádný z testovaných výrobků až na jediný. A to Bohemilk Pozdrav z hor, v jehož tuku jsme naměřili 6,2 % těchto látek,“ uvádí Hoffmannová a dodává: „Zavedení podobného limitu i u nás bohužel nepovažují čeští ministerští úředníci za nutné.“
Laboratoř měřila i obsah esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6. Obecně se považuje za žádoucí dodržovat optimální poměr omega-3 ku omega-6 mezi 1:2 až 1:5, kvůli tomu, že nenasycené kyseliny omega-6 podporují v organismu zánět a ve stravě jich bývá dostatek. Omega-3 naopak záněty tlumí. Vyvážený poměr těchto látek ve stravě je proto důležitý. Nejlépe v této zkoušce obstál Crème Bonjour s poměrem 1:2,65.
Všechny výrobky v testu měly jedno společné, a to obsah palmového tuku. Jeho výhodou je vysoký obsah nasycených mastných kyselin, díky nimž je pevný a ve směsích dokáže „zpevnit“ i rostlinné oleje. Nevýhodou jsou vedle ekologických dopadů pěstování i možná zdravotní rizika. Způsobují je látky s názvem MCPD estery a glycidyl estery, k jejichž vzniku dochází během nešetrného zpracování suroviny. Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovil tolerovatelný denní příjem MCPD esterů na 0,8 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti denně. „Podle výsledků našeho měření by člověk vážící 70 kilogramů tuto hranici bohatě překročil, kdyby za jeden den snědl 20 gramů 100% tuků Iva, Omega a Omega na polevy, což nemusí například v podobě zákusků představovat větší problém,“ upozorňuje Hoffmannová.
Mnohé rostlinné tuky se snaží smyslovými vlastnostmi přiblížit máslu. K máslovější chuti používají výrobci buď příměs mléčného tuku či jiné mléčné složky (například Crème Bonjour, Zlatá Haná), nebo syntetické máslové aroma (Hera máslová). Iluze másla se však příliš nevydařila ani u jednoho z testovaných produktů. Ze smyslového pohledu mezi tuky na pečení nejlépe obstály Olma Zlatá Haná a Hera, mezi 100% tuky Ceres Soft a Ceres Soft se slunečnicovým olejem.
„Ačkoli tuky není zapotřebí konzervovat, čtvrtina testovaných výrobků obsahovala konzervační látku sorban draselný (E 202). Ten patří mezi látky, které mohou vyvolávat alergické reakce a pro jejichž použití existuje legislativní omezení. Doporučujeme proto před nákupem pročíst etiketu výrobku,“ uzavírá Hoffmannová.
Související
Prahou se line nepříjemný zápach. V kanalizaci se něco děje
Tuky, cukry, bílkoviny. Co je pro tělo prospěšné a co nebezpečné?
rostlinné tuky , dtest , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 21 minutami
Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí
včera
Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko
včera
Rusko opět vyhrožuje: Odpovíme zničujícím odvetným úderem, pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most
včera
Hamás dostal od Izraele ultimátum: Máte týden, jinak jdeme do Rafahu
včera
Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody
včera
Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu
včera
Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán
včera
Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona
včera
Rusko plánovalo útok na německém území, chtělo zničit vojenskou pomoc Ukrajině
včera
Tragická nehoda na Třebíčsku: Auto vyjelo mimo silnici, žena zemřela
včera
Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo
včera
Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí
včera
Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal
včera
Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu
včera
Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán
včera
Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem
včera
Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky
včera
NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko
včera
HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají
včera
Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu
Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.
Zdroj: Libor Novák