Záhada pohádkových kruhů vyřešena? Rostliny v nich svádějí boj o život

Windhoek - Záhadná vysušená pouštní kola v poušti Namib jsou možná vysvětlena. Tým amerických vědců na základě jejich výzkumu odhalil, že jsou zřejmě zásobárnami vody, kolem kterých se shlukuje okolní vegetace jako kolem studny v oáze.

Záhada tzv. Namibijských pohádkových kruhů je možná rozluštěna. Velké vysušené kruhy, kterých je na území pouštního státu miliony, jsou údajně způsobené adaptační schopností rostlin žít ve ztížených a suchých podmínkách Namibie. 

Tamní vegetaci jde především o to, aby zůstala naživu. Pohádkové kruhy jsou tak výsledkem pohybu roslin, které si chtějí pro sebe "urvat" co nejvíce vláhy. Je to jakási honba rostlin za životem. 

Kruhy dosahují obdvodu až 35 metrů

Vědci tyto kruhy, které se nacházejí například také v australském vnitrozemí, zkoumají dlouhodobě. Experti si původně mysleli, že by za zajímavými úkazy mohli stát termiti, kteří postupně okusovali kořeny jednotlivých rostlin. Hypotéza o putování rostlin za vláhou byla poprvé připuštěna teprve v roce 2014. 

Jak jsou suché kruhy, kolem kterých se srocuje vegetace, velké? Běžně dosahují obvodu až 35 metrů a jsou z venku obklopeny prstencem rostlinstva. Uprostřed těchto symetrických skvrn je půda na první pohled zcela vysušená. 

Nejnovější výzkum prováděli v oblasti pouště Namib vědci z amerického Indianapolisu. Jejich zkoumání podpořilo namísto termití hypotézy právě hypotézu související s vysycháním vody. Průzkum byl prováděn na základě pozorování ukazatele půdní vlhkosti, tvarů a struktury rostlin a dalších faktorů. 

Kořeny rostlin bojují na okrajích kruhu mezi sebou

Uvnitř kruhů prý dochází k abnormálně rychlému vsakování vody a rostliny po okrajích kruhů mají oproti ostatním, vzdálenějším rostlinám, mnohem silnější kořeny. Tyto základní proměnné tak podpořily hypotézu z roku 2014. "Kořeny jednotlivých rostlin se sunou do části na obvod kruhu, kde mezi sebou bojují o vodu," vysvětluje vědec Lixin Wang. 

Když prý zaprší, voda se v rámci kruhu rychle vsákne a následně stéká do okrajů kruhu, kde už na ni čekají kořeny rostlin. Holé a vysušené skvrny uprostřed kruhů jsou tak jakýsi rezervoár, zásobník, který přeceďuje vodu, kterou rostliny na okraji kruhů mohou absorbovat. Rostliny se tak zcela přirozeně shlukují kolem zásobárny.

Boj rostlin o život není v těchto podmínkách překvapující. Právě území pouště Namib je jednou z nejméně hostinných na naší planetě. Vědci však jedním dechem dodávají, že je třeba ještě provést další potvrzující výzkumy. 

Související

Očkování, ilustrační foto

Namibie pozastavila očkování ruskou vakcínou Sputnik V kvůli obavám o bezpečnost

Namibie pozastavila očkování proti covidu-19 ruskou vakcínou Sputnik V. Oznámilo to dnes namibijské ministerstvo zdravotnictví. Děje se tak krátce poté, co regulátoři v sousední Jihoafrické republice odmítli vakcínu registrovat kvůli obavám, že nebude bezpečná pro lidi, kteří jsou náchylní k nákaze HIV, píše agentura Reuters.
Ilustrační foto

V Namibii se objevila nová mutace kulhavky a slintavky

V Namibii odhalili nový kmen slintavky a kulhavky. S odvoláním na namibijské ministerstvo zemědělství to dnes uvedla agentura Reuters. Virové onemocnění, které se obvykle nepřenáší na člověka, se v zemi poprvé potvrdilo v květnu. Od té doby se nakazily tisíce kusů dobytka.

Více souvisejících

namibie Poušť Austrálie tajemství záhady afrika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy