Co znamenají biblická čísla? Nejsou náhodná, mají svůj význam

MAGAZÍN - Biblická čísla. Nejrůznější číslice, které se v Bibli nachází a často opakují údajně nejsou náhodná, ale mají svůj význam. Bůh jimi prý chtěl něco sdělit a podrobným studiem jsme schopní odhalit co. Tvrdí to kazatel a spisovatel Edward F. Vallowe ve své knize Biblická matematika.

1 – Číslo jedna má znamenat jednotu a zároveň prvenství křesťanství jako celého náboženství. Zároveň také jednotu mezi Bohem a Ježíšem. V Bibli se objevuje v podobě knih, které mají pouze jednu kapitolu (například Jan 2 a 3) a také slova, která se v celé Bibli objeví pouze jednou (např. slovo věčnost).

2 – Číslo dvě znamená jednotu i rozdělení, potvrzení faktů svědkem a také je to symbol manželství. Dále je to dělení Bible na Starý a Nový zákon. Dále to je znamení Adama (který jako první zhřešil) a Ježíše (který jeho hříchy napravil).

3 – Číslo tři znamená úplnost, ačkoliv o něco slabší než číslo sedm. Podle Vallowa je to první z tzv. duševně perfektních číslic (3, 7, 10, 12). Významné trojice z Bible jsou například Abel, Enoch, Noah nebo Abraham, Isaac a Jacob. Číslo tři je v Bibli použito celkem 467x a Nový zákon má 27 knih, což je 3x3x3 a má to tím potvrzoval sílu čísla.

4 – Číslo čtyři je symbolem pro stvoření, protože až ve čtvrtém dní tvořícího týdne vznikl materiální svět a celestiální objekty jako je slunce, měsíc a hvězdy. Jedna z nejvýznamnějších žen Bible, Eva, byla zmíněna přesně čtyřikrát.

5 – Číslo pět je symbolem pro Boží milost a objevuje se v Bibli celkem 318x. Deset přikázání se ve skutečnosti skládá ze dvou pětic – jedna hovoří o vztahu k Bohu a druhá o vztazích mezi lidmi. Také existuje celkem pět knih Božího práva – Genesis, Exodus, Leviticus, Čísla a Deuteronomie. Těm se dohromady říká Pentateuch (penta znamená pět – pozn. red.)

6 – Číslo šest znamená lidskou slabost, zlo Satana, hřích a lidstvo obecně. Člověk měl být stvořený šestého dne a také má šest dní pracovat. Hebrejští otroci měli pracovat šest let a sedmého být propuštěni. Bible zmiňuje celkem šest zemětřesení a Ježíš byl v průběhu příběhu šestkrát obviněn z toho, že je posedlý démonem.

7 – Sedmička je další z tzv. duševně perfektních čísel a podle Vallowa je základem celého Božího písma. V knize se objevuje 860x. Značí úplnost a fyzickou i duševní dokonalost. V týdnu stvoření je celkem sedm dní a sedmý den je dnem odpočinku. V Bibli je sedm mužů, kteří jsou přímo označeni jako muži Boha – Mojžíš, David, Samuel, Elijáš, Shemaiah, Eliseus a Igdaliah.

10 – Další dokonalé číslo, deset, se v Bibli objevuje celkem 321x. Vallow tvrdí, že se skládá z čísel 4 a 6, tedy stvoření + člověk. To má dohromady dát zákon, odpovědnost a pořádek. Je deset přikázání a před potopou žilo 10 generací lidí.

12 – Dvanáctka je nejvyšší z dokonalých čísel a symbolizuje autoritu a sílu Boha. Existovalo dvanáct apoštolů, mužů, kteří měli nést Ježíšovo poselství.

13 – Číslo třináct znamená rebelii a bezvládí. Reprezentuje veškeré vlády vytvořené člověkem, které neuznávají Boha. Název nejdelší knihy v Bibli, Thessalonians, se skládá ze 13 písmen. Drak, což je symbol Satana a veškeré rebelie proti Bohu, se v knize Zjevení objevil přesně třináctkrát.

666 – Číslo složené ze tří šestek je symbolem nejhoršího zla a odkazuje k systému lidí, kteří jsou kompletně odděleni od Boha pod neustálým vlivem Ďábla. Vallow varuje, že by se lidé od takového systému měli distancovat, jinak společně s ním budou zničeni.

Související

Více souvisejících

Bible biblické příběhy křesťanství Bůh Náboženství

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

Počasí: V Česku dnes hrozí bouřky. Problém může nastat na horách

V Česku by dnes mohly udeřit bouřky, jejich výskyt je však pro tuto chvíli zatížen velkou nejistotou, konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli dopoledne. Nebude tak ještě vydána první letošní výstraha před bouřkami. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy