Co se stalo v protiatomovém krytu Templewo? Po letech vydal odpovědi

Na hranicích Polska a Německa se nachází na první pohled ničím výjimečný bývalý protiatomový kryt Templewo. Před desítkami let v něm sovětská armáda skladovala jaderné zbraně, po konci studené války byl ale vyklizen a začal chátrat. Dlouho do něj nikdo nevstoupil, až dosud, a to, co v něm vědci našli, překonalo všechny jejich představy. Objevili totiž mravenčí kolonii, která nemá královnu a není schopna se množit, přesto nikdy nevymře.

Biolog Wojciech Czechowski se svým kolegou prohledávali opuštěné bývalé sovětské bunkry a zkoumali, jakým způsobem se do nich desítky let od posledního zásahu člověka vrací život. Většinu z nich obývají netopýři a hmyz, který si libuje v chladu a suchu. Jeden bunkr je ale překvapil.

Na povrchu ventilační šachty objevili mraveniště, které nebylo ničím výjimečné. Pozoruhodný byl pouze způsob, kterým mravenci dokázali svůj příbytek vystavět tak, aby se nezhroutil dolů do tmavé a ledové šachty několik metrů pod zemí. Mravenci pilně pracovali, budovali svou domovskou stavbu, přesto se ale odborníkům zdálo na celé věci něco podivného.

Mraveniště se totiž většinou hemží životem, v tomto jednom ale dělnice chyběly. Vědci se proto rozhodli, že tomu přijdou na kloub, a prozkoumají dno větrací šachty, kam už oficiálně neměli přístup. To, co na dně našli, ale předčilo veškerá jejich očekávání.

V mrazu a naprosté tmě se na dně šachty ukrývalo druhé mraveniště připomínající ty nejhorší Orwellovské vize. Kolonie umístěná přímo pod vrchním mraveništěm totiž byla tvořena mravenci, kteří sem doslova napadali. Zbudovali si zde vlastní domov, protože nemají šanci vrátit se nahoru zpět, do toho původního. Jenda věc jim ale chybí, a to ta nejdůležitější. Královna.

Ta je totiž v každé mravenčí kolonii jen jedna, v tomto případě ale pouze ve vrchním mraveništi. To spodní je tvořeno pouze odpadlíky, dělnicemi, které sem propadly, a založily vlastní mraveniště. Nikdy se nebudou moci rozmnožovat, přesto nikdy nevymřou. Vrchní mraveniště zajistí tomu spodnímu permanentní přísun nových sil. Stačí jen být trochu neopatrný.

Spodní mraveniště podle odborníků obývá zhruba milion jedinců a další miliony už zemřely, přesto je záhadou, jak se dokázali mravenci adaptovat na tak kruté podmínky. Většinou totiž vyhledávají teplé a vlhčí prostředí, v tomto případě ale zřejmě neměli na výběr. Buď se adaptují, nebo zemřou, a umírat se nechce nikomu, ani mravencům.

Odborníky nyní trápí dvě nevyřešené otázky. Co mravenci ve spodní části šachty ve skutečnosti jedí? Jsou prakticky odříznutí od světa, závislí na tom, co k nim propadne z vrchu, a kromě jiných jedinců toho moc není. Čím se tedy živí? Na to dodnes nepřišli.

Druhá otázka je spíše teoreticky, přesto se biologové zamýšlí nad tím, co by se stalo, kdyby se do spodního mraveniště propadla královna. Dokázala by společnost fungovat autonomně a množit se nezávisle na tom, co se děje několik metrů nad jejich hlavami? Ani to se jim dosud nepovedlo zjistit.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata zajímavosti Polsko Hmyz Templewo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy