Uzavřený spolek nejchytřejších lidí světa? Do Mensy patří i da Vinci, Einstein, Newton nebo Darwin

Co měli společného Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Thomas Alva Edison, Marie Curieová-Sklodowská nebo William Shakespeare? Především byli špičkami ve svých oborech a na poli vědy, techniky nebo literatury dosahovaly dodnes nepřekonaných výsledků. Za tyto úspěchy ale nevděčí jen píli a snaze, ale zejména inteligenci, díky které se zasloužili revoluci ve svém poli zaměření. A díky které se mohly stát členy Mensy, organizace sdružující nejinteligentnější lidi na světě.

Za vznikem Mensy stáli anglický vysokoškolák a pozdější právník Lionel Ware a australský obchodník Roland Berrill. Ti se poprvé setkali v srpnu 1945 ve vlaku. V březnu 1946 ale zjistil Ware v testu, že má vysoké IQ, což vedlo k myšlence vytvořit klub lidí s vysokou inteligencí.

Mensa, jak byl klub pojmenován, oficiálně vznikla 1. října 1946 v Oxfordu, přičemž založení obsahovalo jeden prozaický akt - Berrill odnesl první brožurku Mensy do tiskárny. Kdo ale ve skutečnosti navrhl založení Mensy, je zahaleno určitou nejistotou. Třetím hlavním protagonistou je sir Cyril Burt, profesor psychologie na univerzitě a pozdější ředitel britské Mensy.

Původně se sdružení mělo nazývat Klub s vysokým IQ, na názvu Mensa (latinsky "stůl") se členové dohodli později. Podle Berrilla částečně proto, že Mensa musí být "společností kulatého stolu", kde není nikdo nadřazený, a také proto, že název připomíná latinské přísloví "Mens sana in corpore sano" (Ve zdravém těle zdravý duch).

Původně malá organizace se začala vzmáhat zejména po nástupu Victora Serebriakoffa do čela Mensy v roce 1953. Tehdy měla jen 120 členů, v roce 1961 už jich ale bylo 1550. Členové Mensy pořádaly nejrůznější akce, přednášky a setkání, a to jim vydrželo dodnes.

Mensa International jako nevýdělečné apolitické sdružením nadprůměrně inteligentních lidí bez rozdílu rasy a vyznání aktuálně sdružuje více než 120.000 lidí z více než 100 zemí světa včetně ČR. Pobočky má Mensa ve zhruba 40 zemích, největší členskou základnu pak v USA a v Británii.

Ve stanovách Mensy je zakotveno, že cílem sdružení je využití inteligence ve prospěch lidstva. Jedná se zejména o podporu výzkumu vlastností, znaků i využití inteligence jako takové.

Členem Mensy se může stát jen ten, kdo v testu inteligence, schváleném mezinárodním dozorčím psychologem Mensy International, dosáhne inteligenčního kvocientu (IQ) nad 130 (podle české stupnice). Do takové skupiny patří jen asi dvě procenta populace.

Svou pobočku má i Česká republika. Původní Mensa Československo byla založena v roce 1989; po rozpadu federace se v březnu 1991 registrovala Mensa ČR. Počet jejích členů podle aktuálních údajů dosahuje téměř 4500 (z toho téměř 1400 členů má Dětská Mensa). Jednou z hlavních aktivit české pobočky je práce s nadanými dětmi a spolupráce se školami.

Možná si říkáte, jak mohou do Mensy patřit osobnosti z historie, které zemřely dávno před tím, než spolek vznikl. V roce 1990 utvořila Mensa USA Síň slávy složenou právě z historických osobností, které "prostřednictvím své geniality představily světu podstatné vize a výsledky".

Aktuálně do ní patří největší myslitelé své doby: Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Thomas Alva Edison, Marie Curieová-Sklodowská nebo William Shakespeare.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Mensa Leonardo da Vinci Isaac Newton William Shakespeare Albert Einstein

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy