Kde ležel biblický Eden? Vědci tvrdí, že našli rajskou zahradu

Výzkumníci věří, že se jim podařilo nalézt biblickou rajskou zahradu. Ta by podle nich mohla ležet v oblasti Iráku, která už je umístěna na seznamu světového dědictví UNESCO.

Křesťanští archeologové dlouhá léta pátrají po legendární biblické rajské zahradě označované také jako Eden. Jejích hledání prý bylo úspěšné. Jsou přesvědčeni, že objevili místo, kde se dříve tento ráj na zemi, ve kterém před vyhnáním dle Bible žili Adam a Eva, nacházel.

Odborníci se domnívají, že Eden je možné lokalizovat do oblasti Ahwar, místa s jedním z nejrozmanitějších ekosystémů na světě, v jihovýchodním Iráku. Tato oblast ležící u hranic s Kuvajtem je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, který uvádí, že na tomto místě mezi čtvrtým a třetím tisíciletím před naším letopočtem ležely starověké osady. Tato doba odpovídá tomu, kdy byla podle kreacionistů vytvořena Země, vysvětluje server Express.

Tamní obrovské bažiny jsou napájeny řekami Tigris a Eufrat, které by podle doktora John Morrise z Institute for Creation Research (Institut pro výzkum stvoření) mohly kdysi patřit právě do Edenu. Na svém blogu na stránkách institutu napsal: „Bible popisuje oblast kolem zahrady v Genesis a to i za použití rozpoznatelných názvů míst, jako je Etiopie Zmiňuje pramen v zahradě, který se dělí do čtyř hlavních řek včetně Eufratu.“

„Toto vedlo mnoho lidí, včetně biblických učenců, k závěru, že rajská zahrada byla někde v oblasti Středního východu dnes známé jako údolí řek Eufrat a Tigris,“ vysvětluje Morrise.

Nicméně také jedním dechem dodává, že je nepravděpodobné, že by kdy byl objeven přesvědčivý důkaz, že jde skutečně o domov Adama a Evy, protože všechny indicie byly zničeny v jiném biblickém příběhu - velké povodni. „Jak je uvedeno v Genesis – povodeň zcela změnila povrch zeměkoule,“ připomíná a dodává, že právě díky povodni se tyto nálezy mohly usadit kdekoliv po světě. 

Související

Více souvisejících

Bible Ráj biblické příběhy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy