Kosatky nejsou jen vraždícími monstry. V aquaparcích by vůbec neměly být

Film Zachraňte Willyho v roce 1993 okouzlil děti i dospělé přátelstvím chlapce s problémovou minulostí a kosatky jménem Willy. Realita kosatek v zajetí však není pohádková. V článku najdete útoky kosatek na lidi i sebe navzájem.

V Americe najdete kosatky dravé v aquaparcích Sea World. Společnost se zaměřuje na představení s mořskými zvířaty a od šedesátých let jsou kosatky jejich hlavní atrakcí. Sea World zpočátku získával své kosatky lovem těchto divokých zvířat, později se zaměřil na jejich chov v zajetí.

Na konci loňského roku Sea World uzavřel i svůj chovný program. V tiskovém prohlášení uvedli, že důvodem je vzrůst zájmu o kosatky a lásky k nim. Podle jejich názoru se lidé dříve kosatek báli, jejich program to však změnil, a proto chtějí s chovem přestat a nechat dožít jen ty kosatky, které právě teď mají.

Ve skutečnosti je důvod mnohem prozaičtější. V roce 2010 jedna z kosatek, samec Tilikum, zabil svou trenérku v Sea World Orlando. Tento skandál silně narušil příjmy z kosatčích atrakcí. V roce 2013 vznikl dokument Blackfish, který popisoval útoky kosatek v zajetí, ale i historii jejich lovu.

Tento film pomohl společnosti uvědomit si, že všechno není růžové. A ukázal lidem, že smrt trenérky není první, dokonce není prvním útokem Tilika. Tilikum zemřel v květnu 2016, když mu bylo 35 let, pravděpodobně na plicní infekci.

Proč by kosatky neměly být v zajetí

Kosatky v přírodě plavou často víc než 100 kilometrů za den. Jejich bazény v zábavních parcích jsou mnohem menší, mají délku jen okolo 100 metrů. Aby kosatka naplnila svou denní dávku, musela by bazén přeplavat stokrát. V bazénech je navíc málo podnětů, kosatky se pak nudí a nevědí, co s časem.

Tito savci, kteří mají blíže delfínům než velrybám, žijí v rodinných skupinkách. Každá taková skupina má svůj vlastní dialekt, jako jsou lidské jazyky. Protože Sea World lovil kosatky z různých skupin, prakticky k sobě strčil cizince, kteří si nerozuměli.

Protože jsou kosatky frustrované nejen z nedostatku pohybu, ale také z toho, že jsou oddělené od svých rodin, často útočí na mříže a sklo svých nádrží, ale také na sebe navzájem. V divočině vůči sobě kosatky nejsou agresivní téměř nikdy. Pokud mají nějaký problém, mají celý oceán prostoru, aby se uklidnili.

V akváriích taková možnost neexistuje.  Tilikum se ve svém prvním „domově“ stal obětí dvou samic, které si na něm vybíjely svou frustraci a nevybitou energii. Jeho situace se nezlepšila ani v Sea World v Orlandu, a tak Tilikum trávil většinu času v izolaci.

Pobyt v akváriích pro ně není zdravý. V divočině mají kosatky vzpřímenou hřbetní ploutev. U samců může být hřbetní ploutev dlouhá až dva metry. A v zajetí se u většiny samců zhroutí. Ačkoliv Sea World tvrdí, že je to přirozené a obvyklé, důvodem je pravděpodobně nedostatek pohybu.

Protože jsou ploutve tak dlouhé a nemají kosterní podporu, pohyb pod vodou ji pomáhá udržet vzpřímenou. V parcích tráví kosatky mnohem více času u hladiny a jejich ploutve nemají dostatek podpory. A ačkoliv se to může stát i v divočině, v zajetí se to stává téměř 90 procentům samců.

V zajetí se kosatky dožívají nízkého věku. V divočině se kosatka dožívá okolo padesáti let, některé však mohou žít osmdesát či dokonce sto. V zajetí se často dožijí méně než 30 let, a proto Sea World často prohlašuje, že obvyklá délka života je okolo třiceti let.

Malé a uzavřené prostory způsobují zdravotní problémy. V mělkých bazénech jsou kosatky vystaveny většímu množství slunečního záření, než na které jsou přizpůsobeny. To jim způsobuje popáleniny a oční katarakty. Voda je sice filtrována, ovšem ne čistá, a tak mnoho kosatek onemocní, nejobvykleji plicními infekcemi. Na plicní infekci zemřel Tilikum i původní Sea World kosatka Namu.

Kosatky v zajetí jsou agresivní

Od roku 1968 do září 2015 je zaznamenáno 175 útoků či agresivního chování vůči trenérům či návštěvníkům. Ne všechny byly smrtelné či přehnaně násilné, i tak však bylo zraněno a zemřelo příliš mnoho lidí. Jen Tilikum sám o sobě má na svědomí smrt 2 trenérů a jednoho člověka, kdo se k jeho nádrži připlížil tajně.

Mediálně nejznámějším útokem byl útok Tilika na svou čtyřicetiletou trenérku Dawn Bransheau. Tilikum ji stáhl pod vodu, když ji na konci show popadl za ruku a hrál si s ní. Podle pitvy měla Dawn zlomený vaz, rozbitou čelist a vykloubený loket a koleno. Jednu paži Tilikum nepustil a utrhl ji. Sea World dlouho tvrdil, že chyba byla na straně Bransheau.

Tilikum byl kosatkou s největším záznamem násilí vůči lidem, už když se do Sea World dostal, měl na svědomí smrt své trenérky. Protože Sea World dostal zákaz lovit, rozhodl se kosatky chovat. A Tilikum byl prakticky jediný samec v zajetí.

Kdyby se jednalo o psa, po útoku na člověka by byl utracen. Rozhodně by se ho nikdo nepokoušel množit. Vedení Sea World však vnímalo, že Tilikum je samec, který může oplodnit jejich samice. A ignorovali jeho násilnou historii. Dnes je téměř 50 procent kosatek v Sea World Tilikovými potomky.

 

Je tedy nutné uvědomit si, že kosatky nejsou jen cvičená zvířata, které můžete vnímat jako přerostlé psy. Jsou to dravci, kteří mají své potřeby a kterým život v zajetí rozhodně nedělá dobře. Jedná se o divoká zvířata a jako taková patří do divočiny.

Není sice možné vypustit desítky kosatek, které nyní žijí v zajetí. Je však možné přesunout je do větších prostor rezervací, kde by se o ně stále lidé starali, ovšem už by nebyli atrakcí.

Související

Více souvisejících

zajímavosti Zvířata Delfíni kosatky

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy