Přehled nejlínějších zemí světa. Překvapivě je mezi nimi i Česko

Vědci ze Stanfordské univerzity zjišťovali, ve které zemi udělají její občané za den průměrně nejvíce kroků a jak tato data souvisí se zdravím či obezitou konkrétní populace. Výsledek České republiky vás nejspíše překvapí.

Největší studie lidského pohybu všech dob měřila data dobrovolníků užívajících chytré telefony ve 111 zemích. Celkem se jí zúčastnilo neuvěřitelných 700 000 osob. Vědci díky tomu zjistili, že zdraví a nadváha populace nezávisí přímo na pohybu, nýbrž je klíčovým faktorem něco, co nazvali "nevyrovnanost pohybu".

Účastníci průzkumu si do svého telefonu stáhli aplikaci, která každý den měřila počet jejich kroků a dále uvedli základní demografické informace jako je věk, pohlaví, výška či váha.

Poté, co byla sebrána data, výzkumníci si všimli zajímavého faktu. Země, ve kterých většina obyvatelstva nachodí každý den podobný počet kroků, problém s obezitou téměř nemívají. Naprostým opakem jsou země, kde lze velký počet osob označit jako ty "s bohatou aktivitou" a velký počet jako s aktivitou "chudou". Čím větší mezera mezi skupinami, tím větší problém s obezitou.

Nově objevený fenomén byl nazván právě jako "nevyrovnanost pohybu" (v originále activity inequality) a díky těmto poznatkům se prokázalo, že pouhým měřením průměrné aktivity obyvatelstva není možné určit, zda je populace zdravá, či není.

Kdo vyhrál?

Ze všech zúčastněných zemí jich 46 nabídlo alespoň 1000 připojených uživatelů a právě tyto země jsou brány jako nejrelevantnější pro výzkum. Na třetím místě od konce skončily Spojené státy, o druhé místo se podělili Austrálie, Kanada a Egypt. Na celé čáře prohrála Saudská Arábie. 

Z druhého konce seznamu vítězí Hong Kong. Následuje ho Čína, Švédsko, Jižní Korea a Česká republika! A přitom se naše země pohybuje někde v polovině tabulky počítadla denně nachozených kroků. Díky pohybové vyrovnanosti však nemáme zdaleka takové problémy s obezitou jako země, které průměrně nachodí mnohem více. 

Limity výzkumu

Každý průzkum má své limity a vzhledem k obřímu vzorku se sluší upozornit i na problematičnosti tohoto. Důležité je si uvědomit, že krokoměry na chytrých telefonech nikdy nejsou úplně přesné. Navíc zkoumaní lidé šli do projektu dobrovolně a nebylo možné žádným způsobem změřit, zda je celý vzorek dostatečně reprezentativní.

Přes to všechno můžeme studii považovat za informativní. Jednotlivá data jsou detailně k nahlédnutí v originálním materiálu, který publikovali autoři v recenzovaném časopise Nature a také ZDE.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda Univerzita Stanford Lidé výzkum Lenost

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy