Lidské oči jsou plné mikrobů. Co mohou natropit?

Naše těla jsou plná mikrobů – ale nebojte se, mnozí z nich jsou dobří a našemu tělu prospívají. Jako příklad mohou sloužit střevní mikrobi. I když i ti umí občas napáchat pořádnou neplechu. Pokud je ale střevní mikroflóra zdravá, chrání nás před celou řadou onemocnění. Nová studie naznačuje, že také naše oči by mohly být plné mikrobů.

Jak poukazuje server Net Doctor, dlouho se mělo za to, že je oko velmi sterilní a že se v něm bakterie nevyskytují. Vědci z amerického National Eye Institute (NEI) však testovali víčka myší a zjistili, že se na nich vyskytuje celá řada bakterií, včerně Corynebacterium mastitidis.

Tato bakterie vám může prokázat velkou laskavost, bylo totiž prokázáno, že vyvolává imunitní odpověď, která zabraňuje vzniku některých očních infekcí. Když ale vědci experimentovali pouze na myších - můžeme si být jisti, že je výzkum možné vztáhnout také na člověka? Výzkumní pracovníci se domnívají, že ano.

„Neexistuje žádný důvod, proč by se mikrobi objevovali jen u myší Fyziologie očního povrchu je podobná, proto je velmi pravděpodobné, že to, co najdeme u myších očí, platí i pro lidské oči,“ vysvětluje autorka studie Rachel Caspiová, vedoucí výzkumnice laboratoře imunologie NEI.

Tento nový objev by mohl změnit léčbu očních infekcí, podle vědců by si totiž lékaři měli teď dvakrát rozmyslet, než na ně předepíší antibiotika, která jsou ve většině případů zbytečná. Léky by totiž mohly zničit i prospěšné bakterie a vystavit tak oko větším nepříjemnostem.

Možná, že jednoho dne se budeme špatných bakterií zbavovat těmi s dobrými, která budou sloužit jako probiotika, namísto abychom používali konvenční léky. „Musíme být opatrní s tím, jak budeme používat antibiotika, protože hrozí, že odstraníme dobré bakterie. V budoucnu by mohly být pro oko vyvinuty probiotické terapie a antibiotika budeme používat méně,“ dodala doktorka Caspiová.

Související

Oči

Lidé, kteří prodělali covid, si podle optika stěžují, že "nevidí"

Lidé, kteří prodělali covid, si podle předsedy představenstva Společenstva českých optiků a optometristů Václava Antonína stěžují na to, že před nemocí viděli a teď "nevidí", řekl na brněnském veletrhu Opta ČTK. Jedná se o různé nepříjemnosti, které se se zrakem pojí a s nimiž se lidé svěřují při návštěvě optiků. Antonín již řadu let optiku provozuje.

Více souvisejících

oči zdraví Vědci

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy