Jak vidí svět barvoslepí? Podívejte se

Barvoslepost patří k poruchám vidění. V severní Evropě barvoslepostí trpí okolo 9 procent mužů a 0,4 procent žen. Jak ale barvoslepí vnímají barvy kolem sebe?

Barvoslepost je způsobena poškozením či nefunkčností čípků v lidském oku. Čípky pomáhají lidskému oku vnímat barevné světlo. Čípky vnímají červené, modré a zelené světlo – kombinací pak vznikají ostatní barvy. Při nefunkčnosti čípků vidí oko černobíle.

Ve skutečnosti však jen málo barvoslepých vnímá svět černobíle, většina trpí poruchou vnímání určité barvy a jejich odstínů. Ty se dělí na protanopii, deuteranopii a tritanopii. Jednotné poruchy pak způsobují neschopnost všímat různých barev.

Při protanopii postižený nedokáže vnímat červenou barvu, zatímco při deuteranopii nevnímá zelenou. Tyto poruchy jsou dědičné a časté. Tritanotopie není dědičná, proto se v populaci vyskytuje méně. Jedná se o neschopnost vnímat modrou barvu.

Člověk trpící protanopií má problémy oranžovou a žlutou či červenou a tyto barvy mohou zdát nazelenalé. Barvy navíc vnímají méně jasné, proto si červenou mohou splést s šedou barvou nebo černou. Problémové jsou pro ně také fialové barvy, které vnímají jako modré.

Deuteranopie lidem neumožňuje vnímat zelenou. Postižení mají podobné problémy jako protanopici, ovšem barvy vnímají ještě tlumeněji. Tato forma se nazývá daltonismus, což je pojem, kterým se v češtině zahrnuje celá barvoslepost. John Dalton, jenž s pojmem přišel, však trpěl právě Dueteranopií.

Člověk s tritanopií nedokáže vnímat modrou barvu. Barvy jako modrá, indigo či fialová vnímá jako zelené a silně tlumené. Někdy je může vnímat i jako černé. Žlutou nejsou schopni odlišit od růžové a purpurové barvy jsou vnímány spíše jako červené.

Barvoslepost se odhaluje pomocí pseudoizochromatických tabulek, které obsahují body různých barev a jasu. Body tvoří obrazce na kontrastním pozadí – jedná se o číslice, písmena či geometrické tvary. Osoba se zdravýma očima by měla být schopná odlišit je.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda barvy zrak oči barvoslepost

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy