Skryté riziko tetování. V nebezpečí mohou být sportovci či hasiči

Nová studie naznačuje, že tetování má nečekané následky pro lidské zdraví. Výsledky ukazují, že části těla pokryté tetováním se mnohem méně potí. To je nebezpečné zejména pro ty, jejichž ochlazovací schopnost je vystavována velké zátěži. Autoři jmenovali například maratonce, vojáky či hasiče.

Malá studie naznačuje, že mít tetování může ovlivnit schopnost potit se, což je pro lidské tělo nebezpečné. Vědci z univerzity v americkém Michiganu svou hypotézu testovali na 10 dobrovolníci. Všichni byli zdraví mladí muži kolem 21 a měli tetování na jedné straně horní poloviny těla (tzn. například jen levá ruka).

Vědci poté využili látku dusičnan pilokarpin,která stimuluje potní žlázy. Pomocí drobných měřidel poté zjišťovali množství produkovaného potu. Už zhruba po 20 minutách bylo jasné, že potetovaná kůže produkuje asi tak polovinu potu, ve srovnání s tou čistou.Ve výsledcích se nijak nelišila stará tetování od nových.

„Podle našich informací je toto první studie, která dokumentuje jak může tetování ovlivnit lidskou schopnost potit se,“ uvedla vedoucí týmu vědců Maurie Luetkemeier. „Samozřejmě jsme u výsledků opatrní. Proces umělé stimulace potních žláz se liší od procesu, který probíhá při zvyšování teploty těla,“ přiznala Luetkemeier.

I přesto jsou vědci přesvědčení, že studie může být dobrým základem pro další výzkum. A hlavně varovali, že hodně potetovaní lidé by mohli být ve větším riziku poškození zdraví z přehřátí, protože jejich schopnost se ochlazovat s tetováním zřejmě upadá.

„Existuje nějaká hranice pocení, kterou lze dosáhnout,“ vysvětlila doktorka Angela Smith z pennsylvánské univerzity pro Healthline. Smith nebyla součástí týmu, který studii zpracovával. „Pokud jste maratonec, hasič nebo voják v horkém klimatu, je možné, že už teď dosahujete vašeho maxima. A pokud v takové situaci část své schopnosti ztratíte, vaše maximum se sníží. A to přináší mnohem větší rizika, než pro člověka bez tetování,“ objasnila Smith.

Je třeba zdůraznit, že studie byla skutečně malá a veškerá tvrzení potřebují další prozkoumání i ověření. Pokud jste však na své zdraví velmi opatrní, informace o tomto potenciálním riziku tetování jistě není k zahození. 

Související

Lidé

Tetovací salóny v zemích EU se potýkají s nedostatkem barevných tetovacích inkoustů

Tetovací salóny v zemích Evropské unie se potýkají s nedostatkem barevných tetovacích inkoustů, které se kvůli nové regulaci nebezpečných chemických látek musejí z velké části přestat používat. Nová pravidla začala platit tento týden a majitelé salónů si stěžují, že negativně ovlivní jejich podnikání. Výrobci inkoustů totiž nestačili zareagovat a inkousty s novým povoleným složením většinou ještě nenabízejí. Napsal o tom server Politico.
Lidé

O tetování kvůli recesi klesl zájem až o 50 procent

Zájem o tetování v českých i slovenských studiích klesl až o 50 procent. Hlavním důvodem přitom není onemocnění nebo karanténa objednaných zákazníků, ale projevující se ekonomická recese. Častými klienty jsou totiž lidé z nejvíce zasažených oborů, jako je pohostinství nebo cestovní ruch.

Více souvisejících

Tetování nebezpečí Hasiči sport

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy