Konec alergických reakcí? Vědci jsou na stopě léku, který umožní lidem normálně jíst

Alergie na arašídy patří mezi k nejobvyklejším alergiím mezi lidmi. Alergiky to omezuje v konzumaci těchto oříšků, ale také všeho, v čem by mohly být stopové prvky burských ořechů. A pokud se podíváte na složení potravin, arašídy mohou být všude.

Australští vědci v Murdoch Children’s Research Institute možná našli úspěšnou a bezpečnou možnost, jak vyléčit děti, které se narodily s alergií na arašídy. Dvě třetiny dětí, které experimentální léčbu vyzkoušely, přišly o alergickou reakci na buráky. Tato imunita vydržela až čtyři roky po léčbě.

Studie, kterou tým publikoval v časopise Lancet Child and Adolescent Health, popisuje efekt jejich probiotické a arašídové orální imunoterapie (PPOIT). Nechat imunitu vybudovat vystavením alergenu není nový nápad, tým však zvyšující se množství arašídového proteinu zkombinovali s probiotikem Lactobacillus rhamnosus.

Tuto léčbu testovali na dvaašedesáti dětech, které si dávku dávaly každý den po dobu jednoho roku a půl. Polovina dětí obdržela protein a probiotikum, druhá polovina jedla probiotikum a placebo látku. Na konci pokusu si 80 % testovaných dětí vyvinulo toleranci vůči arašídům. Nová studie navštívila děti po 4 letech, aby se zjistilo, jak dlouho efekt trvá.

Ze 48 kontrolovaných bylo 24 z kontrolní skupiny a 24 ze skupiny s léčivem. Z léčené skupiny bylo schopno jíst arašídy 16 dětí, z kontrolní jedno dítě. Zároveň 4 léčené děti a 6 dětí s placebem mělo od první studie na arašídy alergickou reakci.

Žádné z nich však neutrpělo anafylaptický šok, který by je mohl ohrozit na životě. Jejich reakce byly spíše mírné a nehrozilo jim velké nebezpečí. A protože právě arašídy jsou hlavní příčinou smrti na následky anafylaptického šoku, tyto novinky jsou velmi vzrušující pro vědeckou komunitu.

„Tato léčba má potenciál pomoci lidem se všemi možnými alergiemi na jídlo, nejen na arašídy. Rádi bychom, aby byla léčba možná pro všechny,“ uvedla jedna z autorů Mimi Tang na webové stránce výzkumu.

Alergie jsou způsobeny tím, že je lidské tělo přecitlivělé vůči nějakému stimulu. Jejich vážnost se liší, některé alergie zůstávají nepovšimnuty, jiné však mohou člověka velmi omezovat nebo vést k jeho smrti. Liší se i podle věku.

Okolo 250 milionů lidí má nějakou formu alergie na arašídy a za posledních dvacet let se počet alergií zvýšil o 350 %. Léčby, jako je tato, by mohly pomoci zlepšit kvalitu života mnoha lidí, kteří si kvůli alergii na arašídy museli odepřít i jídla, která s arašídy nemají nic společného, ale obsahují stopové množství.

Sdílejte článek

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

věda arašídy alergie zdraví

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy