Na prahu lékařské revoluce: Protizánětlivá injekce bude zachraňovat životy

Boston/Barcelona - Protizánětlivé injekce jsou léčivem budoucnosti. Dokáží snížit riziko infarktu a zpomalit vývoj rakoviny. Podle doktora Paula Ridkera, který výsledky studie představil na včerejší konferenci v Barceloně, se jedná o "novou éru v terapii".

Výzkumný tým, který působil v nemocnici Brigham a Women's Hospital v Bostonu, přišel na to, že přeživší srdečních záchvatů, kteří dostali protizánětlivou injekci zvanou canakinumab, čelili do budoucna méně srdečním útokům. Stejně tak byla snížena výskyt rakoviny až o polovinu u osob, kteří byli stejným přípravkem léčeni se vzácným zánětem.Doposud jsou statiny hlavním lékem pro prevenci infarktů. Fungují na principu snižování hladiny cholesterolu v krvi, ale čtvrtina osob po srdečním záchvatu, kteří statiny užívají pravidelně, do pěti let zasáhne další útok.U pacientů, kteří dostávali injekce canakinumabu, hlásil tým 15 procentní snížení rizika kardiovaskulárních příhod, včetně fatálních a nefatálních infarktů a mrtvic. Také potřeba drahých lékařských procedur byla snížena o 30 procent."Poprvé jsme definitivně dokázali, že snížení zánětu nezávisle na cholesterolu omezí kardiovaskulární riziko," řekl Paul Ridker. "To má dalekosáhlé důsledky. Využitím zcela nového způsobu léčby pacientů, bychom mohli významně zlepšit výsledky u některých vysoce rizikových skupin obyvatel."

Podle Ridkera se jedná o další velký průlom v lékařství. "Během svého života jsem zažil tři velké zlomy v oblasti kardiologie. Prvním bylo přijetí faktu, že na srdečním onemocnění mají podíl životní styl, strava a kouření. Tím druhým byl objev statinů. A nyní přichází třetí zcela nová éra," řekl Ridker.Výzkum se však neobešel i bez vedlejších účinků. Vědci uvádějí zvýšenou pravděpodobnost úmrtí na závažnou infekci u jednoho pacienta z 1000 léčených. Dále taky nedokáží vysvětlit, proč léčba funguje jako prevence rakoviny, u plicních onemocnění se šance snížila až o 75 procent. Profesor Martin Bennett, kardiolog z Cambridge, který se studie nezúčastnil, ale k výsledkům uvedl, že jsou důležitým předpokladem pro pochopení toho, proč se infarkty vyskytují. Zároveň taky zmínil svoje obavy z vedlejších účinků. Jen ve Velké Británii je každoročně hospitalizováno na 200 tisíc osob se srdeční příhodou. Těmto lidem se pak preventivně podávají statiny, ale jenom snižováním cholesterolu se problém nevyřeší. Nová studie tak může být skutečně revoluční a přinést velké změny a výsledky v léčbě.

Související

Ilustrační foto

Nadějný lék proti koronaviru? Z Česka přichází pozitivní zpráva

Olomoucký Ústav molekulární a translační medicíny společně se svými kolegy z kanadské společnosti Laurent Pharmaceuticals se dlouhodobě zabývají lékem s názvem LAU-7b, známým pod jménem fenretinid. Zjistili, že látka fenretinid používaná při léčbě rakoviny dokáže účinně zpomalit průběh cystické fibrózy. Lékaři doufají, že farmakum by mohlo pomoci i při léčbě vážnějšího průběhu onemocnění covid-19.
med

Čím nahradit antibiotika? Vědci se obrací k potravině, kterou máme všichni doma

První zmínka o medu a jeho využívání lidmi dokládá jeskyní malba vytvořená před 8 000 lety ve východním Španělsku. Písemné záznamy ukazují, že med jako lidový lék používali v antické kultuře, ve Starověké Číně a je zachováno 147 lékařských receptů s medem ze Starověkého Egypta. Nová studie naznačila, že med je i po tisíciletí stále vhodnější alternativou léčby u některých onemocnění než antibiotika.

Více souvisejících

léčba srdeční tep srdce infarkt rakovina Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy