Nejen kapalina a plyn. Víte, kolik existuje různých skupenství?

Kapalina, plyn, pevné a možná ještě plazma. Tím pro většinu z nás končí snaha vyjmenovat všechna známá skupenství. Ve skutečnosti je jich však mnohem více a počet těch známých se rozrůstá každým dnem.

Od malička se učíme, že hmota může mít několik základních skupenství. Buď je pevná, tekutá nebo ve formě plynu. Jak postupujeme do vyšších stupňů vzdělání, ukáže se, že existuje i čtvrté skupenství - plazma. Tím však pro drtivou většinu lidí rozeznávání skupenství skončí a vystačí si s tím do konce života. A přitom jich je o tolik více.

Pevné skupenství

Začneme tím nejjednodušším. V pevném skupenství jsou atomy a molekuly pevně připoutané a částice se tak nemohou volně pohybovat. Toto skupenství tak má pevný a stabilní tvar. Kapalina se z nich stane táním, plyn sublimací.

Kapalina

Téměř nestlačitelná tekutina, která zaujme tvar nádoby, ve které je. Bývá považována za přechodnou fázi mezi pevnou látkou a plynem. V kapalině dochází k přemisťování částic v celém jejím objemu.

Plyn

Plyn je stlačitelná látka. Zaujme snadno tvar své nádoby a při jejím zvětšení se bude rozpínat. Kinetická energie částic je mnohem větší než ta, kterou se přitahují. Hlavně kvůli tomu se jednotlivé částice pohybují takřka volně.

Plazma

Tady to začíná být zajímavější. Podobně jako plyn nemá plazma jasný tvar nebo velikost. Na rozdíl od plynu jsou však plazmy elektricky vodivé, produkují magnetická pole a silně reagují na elektromagnetické síly. Příkladem plazmy na zemi je například blesk, elektrická jiskra, neonová světla a také plazmové televize.

Kvark gluonové plazma

Bylo objeveno až na počátku roku 2000. Existuje při extrémně vysokých teplotách pohybujících se v bilionech stupňů Celsia. V takovém případě se kvarky a gluony začínají chovat jako volné částice a přestává být důležité z jakých prvků je látka složena. Je pozorovatelné například při srážkách jader těžkých prvků.

Bose-Einsteinův kondenzát

Toto skupenství předpověděli už v roce 1924 Albert Einstein a Satyendra Nath Bose, potvrzeno však bylo až v roce 1995. V tomto skupenství se přestává hmota chovat jako jednotlivé částice, místo toho přechází do jediného kvantového stavu. Vzniká při teplotě blížící se absolutní nule (-273,15°C).

Supratekutost

Druhá "fáze" kapaliny, která vzniká při teplotách blížících se absolutní nule. Kapalina v tomto skupenství má nulovou viskozitu - tzn. neprobíhá tam žádné tření. V současné době je něco takového možné pozorovat pouze na heliu.

Fermiho plyn

Kvantový plyn, který je tvořen fermiony, což jsou částice pojmenované podle italského fyzika Enrica Fermiho.

Suprapevnost

Suprapevné skupenství vykazuje mnoho podobných vlastností, jako supratekuté. Drží sice pevný tvar, ale je schopné se pohybovat bez jakéhokoliv tření. Toto skupenství rozděluje vědeckou komunitu, část jej totiž chce ještě stále řadit pod pevné. Jiní výzkumníci argumentují, že má natolik jiné vlastnosti, že si zaslouží vlastní kategorii.

Temná hmota

Temná hmota by odhadem mohla tvořit asi 83% hmoty celého vesmíru, většina jejích vlastností je nám však stále velkou neznámou. To proto, že vůbec neabsorbuje ani nevydává žádnou radiaci. Není tak možné na dálku zjistit žádné její vlastnosti a existuje jen řada teorií. Byla pozorována jen skrz své gravitační efekty. Vzhledem k tomu, že její složení je naprosto neznámé a s vysokou pravděpodobností neobsahuje žádné lidstvu známé prvky, bývá považována za další druh skupenství.

Související

Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

Voda plyn chemie fyzika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy