Operace století odložena? Po plánech na transplantaci hlavy se slehla zem

Měla to být největší operace 21. století a jeden z největších zákroků vůbec. Neurochirurg Sergio Canavero chce provést historicky první transplantaci hlavy. Zákrok, který nemá v dějinách lékařství obdoby, se měl uskutečnit v letošním roce. Nyní se ale zdá, že se po něm slehla zem.

Italští lékaři v čele s chirurgem Sergiem Canaverem přezdívaným "Doktor Frankenstein" si před několika lety si začali pohrávat s myšlenkou na první transplantaci hlavy v historii. Tehdy jim ale chyběla jak podpora kolegů z řad lékařů, tak dobrovolník.

Lékařská obec totiž dlouho tvrdí, že výsledek operace je nejistý a chirurg na sebe chce pouze upoutat pozornost. Pacient podle odborníků nemá šanci operaci přežít. Canavero ale tvrdí opak, přesto měl problém sehnat tým, peníze i dobrovolníka. Vše se ale nakonec údajně podařilo.

Operaci se rozhodl podstoupit jedenatřicetiletý Rus Valery Spiridonov. Muž trpí vzácnou spinální svalovou atrofií typu Werdnig-Hoffmann, kvůli které se prakticky nemůže pohybovat a jeho zdravotní stav se rok od roku zhoršuje. Pacienti s touto chorobou se nedožívají vysokého věku a Spiridonov si uvědomuje, že nemoc ho nakonec zabije. Transplantaci proto bere jako příležitost, jak žít normální život v jiném těle.

Problémem jsou také peníze. Původní předpoklady počítaly s 7,5 milióny liber, tedy v přepočtu zhruba 283 miliónů korun. Rozpočet se ale navýšil a lékař proto postupně sháněl téměř 18 milionů dolarů, tedy 432 milionů korun. Sehnat sponzory na tak riskantní operaci přitom není nic lehkého, přesto se to podle posledních informací dařilo.

Doktor Frankenstein také poprvé prozradil podrobnosti o průběhu operace, kterou nazval "Nebe" (zkr. head anastomosis venture - pokusné spojení hlavy, pozn. red.). Nejprve chce hlavu pacienta zmrazit na teplotu -15 ° C, poté by ji oddělil od těla, stejně tak i hlavu dárce, u nějž nastala mozková smrt, a následně by zdravou hlavu připojil k tělu dárce. Během dvoudenní operace chce také zajistit propojení míchy, svalů a cév. Spiridonov by byl následně měsíc držen v umělém spánku, aby se zabránilo jeho pohybu a tělo se mohlo zregenerovat.

Vědci a lékaři se už desítky let pokoušejí o podobné zákroky u zvířat. Jejich počátek se datuje až do 70. let minulého století, u lidí ale veškeré pokusy o propojení míchy dosud selhávaly. Pokud se tato operace podaří, pacient by podle lékaře měl být po probuzení schopen pohybu a dokonce i mluvit svým hlasem. Pokud ale operace selže, Spiridonov ji s největší pravděpodobností nepřežije.

Canavero však věří v opak a jeho tým čínských lékařů oddělil před několika měsíci míchy 15 myší. U devíti hlodavců se je pak pokoušel znovu připojit. Zbylých šest zvířat použil jako testovací subjekty.

Tým použil k opravě míchy polyethylenglykol, který se nachází v léčivých přípravcích, ale který je používán také třeba v průmyslové výrobě, zatímco se pokoušel minimalizovat ztrátu krve.

Všechny myši, až na jednu výjimku, žily i neuvěřitelných 30 dní po experimentu, uvádí se ve zprávě, kterou zveřejnil magazín Neuroscience CNS a Therapeutics. Myši podle vědců dokonce znovu chodily a získaly základní motorické funkce. Dva hlodavci se pak podle nich vrátili „do úplně normálního stavu“.

To bylo ale naposledy, kdy o sobě dal lékař vědět. Unikátní a velmi riskantní operace měla stanovené datum na prosinec letošního roku. Canavero se navíc domníval, že lidstvo má pro tuto operaci všechny potřebné technologie, nyní je ale ticho po pěšině. Žádné nové informace se už několik týdnů neobjevily a média, která by z podstaty věci měla o jedné z největších lékařských událostí informovat, mlčí. Není totiž o čem psát. 

Nelze vyloučit, že přípravy na operaci v tichosti probíhají. Vzhledem k problémům s financováním se ale předpokládalo, že lékařský tým bude rád za co největší medializaci celé operace. Nyní ale není vůbec jasné, zda k ní letos dojde. 

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

operace transplantace Valery Spiridonov

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy