Dvouhlavé myši, psi nebo opice? Vědcům se daří vytvářet mutanty, pro společnost jsou tabu

Kontroverzní chirurg a neurolog italského původu Sergio Canavero letos společně s týmem čínských lékařů oznámil, že se jim úspěšně povedlo vytvořit transplantací dvouhlavou myš. Canavero soustavně pracuje na první lidské transplantaci hlavy, kterou by chtěl provést do konce letošního roku a právě myší transplantaci považuje za vědecký průlom, k podobným pokusům ale docházelo už před více než 50 lety. A ačkoliv se o nich ve společnosti nemluví, tak dopadly úspěšně.

Experimenty s přišíváním hlav se provádějí na zvířatech už od počátku 20. století, pokaždé však skončily spíše fiaskem. Naprostá většina pokusů neuspěla se znovu zapojením míchy a savci umírali během několika hodin nebo dnů, pokud byli napojeni na život podpůrné přístroje.

Canavero se do Číny uchýlil poté, co ohlásil, že chce do konce roku 2017 provést první transplantaci lidské hlavy. Na západě se ovšem zvedla vlna odporu a mnozí ho kritizovali za zrůdnost a nemorálnost.

Nové operace a experimentální medicínu vždy doprovázela kontroverze. Jako první se transplantacemi zabýval francouzský chirurg Alexis Carell, který svůj výzkum věnoval spojení krevních cév během operací. Za svou práci získal i Nobelovu cenu. V roce 1908 ale spolupracoval na pokusu, kdy se snažili amputovanou hlavu jednoho psa přišít k tělu druhého. Hlava sice vykazovala jisté reflexi, ale pár hodin na to zvíře uhynulo.

V 50. letech se pokoušel sovětský lékař Vladimir Petrovič Děmichov o transplantaci celé horní poloviny těla psa. Pokus provedl na dvou zvířatech, jeden z nich dokonce přežil 29 dní. Šlo o přišití poloviny těla i s končetinami a hlavou a operace se zaměřila hlavně na úspěšné obnovení krevního oběhu, spíš než na napojení nervů.

Všechny experimenty však skončili smrtí kvůli tomu, že hlavní tělo odmítlo transplantát. Teprve s vynálezem imunosupresiv tyto hrůzné pokusy přispěly k úspěšnému dárcovství orgánů u lidí.

Do historie se jako řezník zapsal i doktor Robert J. White, který taktéž experimentoval na psech. Ten se pokusil o náhradu celého mozku, ale bezúspěšně. Tyto pokusy pak na dlouho přestaly právě kvůli morální kontroverzi.

V roce 2012 oznámil čínský chirurg  Xiaoping Ren, který se později spojil právě s Canaverem a společně provedli nedávné experimenty, že se mu úspěšně podařilo transplantovat hlavy myší. Do dnešního dne prý stejným způsobem operoval už přes 1000 myší.

Během posledního pokusu se lékaři soustředili hlavně na to, jak omezit ztrátě krve, aby to nenávratně nepoškodilo mozek. Dosáhli toho tím, že amputovanou hlavu napojili na krevní oběh třetí myši, aby zajistili průtok krve, zatímco se budou připravovat k další fázi.

Všechny experimenty mají směřovat k absolutnímu cíli - transplantaci lidské hlavy, která se měla uskutečnit na konci letošního roku. Prvním dárcem hlavy se měl stát jednatřicetiletý Valery Spiridonov z Ruska, který trpí svalovou atrofií a je odkázán na vozík. Pacient si je vědom všech rizik spojených s nebezpečnou operací, nicméně novinářům řekl, že chce udělat vše pro to, aby měl lepší vyhlídky na život.

Spiridonov ovšem v červenci oznámil, že z experimentu odstupuje. Okomentoval to tím, že vzdal naděje na vyléčení a není si jist, zda tudy vede ta správná cesta. Canavero se ale nevzdává a pořád trvá na tom, že do konce roku se operace uskuteční. Údajně našel v Číně nového dárce, který zůstává zatím v anonymitě.

Technicky vzato se nejedná o transplantaci hlavy, ale spíše těla. Lidské tělo s mrtvým mozkem by po operaci bylo zcela ovládáno majitelem hlavy. Mnoho odborníků se domnívá, že se jedná pouze o teorii a že v praxi se experiment nepovede. Canavera pak označují za blázna, který touží jen po pozornosti médií.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace lékaři Valery Spiridonov Zvířata zajímavosti

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy