Už žádné dědičné nemoci? Vědcům se podařilo odstranit "špatný" gen

Kanton - Poprvé v historii se vědcům podařilo skrze metodu nazvanou chemická chirurgie odstranit z lidského embrya nemoc, která byla dědičná. Tým z Univerzity Suna Yat-Sena úspěšně určil a oddělil gen, který je zodpovědný za některé vážné krevní poruchy. Výzkum je sice teprve v začátcích, ale je to velký krok k objevení metody, která v budoucnu odstraní dědičné nemoci jako cystická fibróza.

DNA je tvořená čtyřmi bázemi známými jako adenin (A), guanin (G), cytosin (C) nebo thymin (T). Tyto čtyři základny jsou v podstatě kód, který živé buňky používají jako instrukce k produkci bílkovin. Vědci zkoumali tento obrovský materiál, aby nalezli chybu a přeměnili základnu G na základnu A, čímž zbavili embryo zděděné nemoci. Zatím se tato technika ukázala být účinná u více než 23 procent lidských embryí. Průkopníkem této metody je profesor David Liu z Univerzity v Harwardu.

Výzkum byl proveden na uměle vytvořených embryí z kožních buněk pacienta s dědičnou chorobou. I když žádný z výzkumných objektů nebyl dále použit k produkcí dětí, studie stále vyvolala řadu etických otázek o správnosti genetického výzkumu a jeho použití na budoucích lidech.

Britští vědci přesto přijali výsledky s velkou slávou a popsali je jako "průlomové" a "velmi významné". "Mnoho let jsme se domnívali, že úprava genu je budoucností. Nyní jsme této budoucnosti mnohem blíže," řekl Darren Griffin, profesor genetiky z Univerzity v Kentu. Sám ale dodává, že genetická úprava vyvolává řadu etických nejasností a bude potřeba důsledného šetření.

Výzkum je teprve v počátcích a vědcům se úspěšně podařilo najít pouze gen zodpovědný za krevní poruchy. Na světě je však mnohem více skupin dědičných nemocí, o kterých nemáme tušení, jak se tvoří. Budeme si muset počkat ještě spoustu let, než bude genetická manipulace uvedená do praxe.

Související

DNA

Geneticky modifikovaní lidé? Hrozba, zní z USA

Čínský vědec Che Ťien-kchuej loni v listopadu oznámil, že experimentuje s dědičnými genetickými změnami lidských embryí a stvořil takto lidská dvojčata, připomíná editorial serveru Washington Post. Vlivný deník dodává, že zpráva vyvolala obavy, a proto je zoufale potřebné dojednat celosvětový konsensus ohledně klinického využívání manipulací s genetickým materiálem.

Více souvisejících

Geneticky modifikování lidí genetika budoucnost zajímavosti DNA

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 48 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy