Jak blízko jsme k věčnému mládí? A proč bychom ho (ne)měli chtít?

Nejen věčným životem, ale hlavně mládím je lidstvo posedlé od nepaměti. Ještě v roce 1850 se polovina Američanů dožila ani ne 40 let, dnešní průměrný věk je 78 let. Náš život se prodlužuje a poslední vědecké výzkumy dávají naději i představám, že bychom zde mohli jednoho dne být už navěky.

Jedním z problémů je samozřejmě fakt, zda lidi dokážou stárnutí zvrátit. laboratorní testy na myších dokázaly, že tvorové s cukrovkou, kteří byli léčeni metforminem, se dožívají déle než ti bez nemoci. Látka tak může působit příznivě proti stárnutí. Lidská obsese krví se datuje už od 16.-17. století, v roce 2005 bylo vědecky prokázáno, že starší lidé, kteří dostávali transfuzi krve mladších, měli prokazatelně lepší zdravotní výsledky.

Všechny tyto metody jsou sice v počátcích a přidají nám nanejvýš pár let, ale za pár let tomu může být jinak. Dejme teda tomu, že se nám podaří lidský život opravdu významně prodloužit, můžeme se opravdu z toho radovat?

Co trápí lidstvo již dnes, je přelidnění planety. Zatímco v Evropě je to spíše opačný problém, tedy stárnutí populace, některé asijské či africké státy evropský deficit dohánějí. Prodlužování délky života jde ruku v ruce se zdravým životním stylem a lepší lékařskou péči, která však není všude po světě stejně dostupná.

Pokud bude náš život v rukou kvalitních lékařů, pak se dá říci, že při současném stavu můžou lidé ve Velké Británii žít déle s menším počtem dětí, naopak v Africe se délka života prodlužovat nebude, ale dětí se bude rodit stále více. I kdybychom našli elixír na věčné mládí, pořád nemáme léky na rakovinu, srdeční selhání a další nemoci, které nás ohrožují na životě.

Dopad to bude mít i sociologický a ekonomický. Lidé teď většinu svého mládí tráví v práci nebo ve škole, což není nejoblíbenější činností mnoha lidí. Delší život pak může znamenat, že se radikálně prodlouží i náš důchodový věk, pokud se nevymyslí jiný systém, jak zásobovat státní pokladnu.

Pokud tak jednoho dne dosáhneme věčného mládí, musí se zcela změnit styl a systém, ve kterém žijeme. Věk by přestal mít vypovídající hodnotu a stane se z něj pouhé číslo. Jaký je rozdíl mezi ženou, která se stala prvorodičkou ve čtyřiceti letech nebo šedesáti? Z lékařského hlediska vůbec žádný. Někteří vědci však vůči tomu zůstávají velmi skeptičtí. Podle určitých studií má totiž lidský život strop kolem 120 let.

Související

Více souvisejících

život Životní úroveň zajímavosti Zdravotnictví Krása

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy