Čeští nositelé Nobelovy ceny vytvořili soud v Haagu, pevný disk i samotné ocenění. Proč se na ně zapomnělo?

Jako každý rok, i letos udělují významní fyzici, chemici, biologové, ekonomové, politici a zástupci dalších oborů Nobelovu cenu za největší přínos danému oboru. Jména řady budoucích držitelů letošního ocenění už jsou známá a zřejmě nikoho nepřekvapí, že Češi mezi nimi nejsou. Přesto jsme už v minulosti dokázali několikrát ukázat, že lidé s českými kořeny mohou patřit ke světové špičce, na většinu z nich se ale zapomnělo.

Nobelova cena je snem každého vědce, literáta či bojovníka za mír. Jde o nejprestižnější ocenění, jakého se člověk může dočkat, a je udělována každoročně od roku 1901 na základě poslední vůle švédského vědce a průmyslníka Alfreda Nobela.

Není žádným tajemstvím, že nejvíce cen mají na kontě Spojené státy následované Velkou Británií, špatně si nevedou ale ani jiné evropské státy. Hůře jsou na tom naopak státy africké, asijské a další. Stejně jako v jiných případech ale i zde platí, že už jen pouhá nominace je akt, který vědce mnoho znamená, byť podobně jako v případě Oscarů nemusí vždy znamenat úspěch.

Několik Čechů se ale dokázalo prosadit ve svém oboru natolik, že si Nobelovu cenu skutečně odnesli, a první z nich byla Bertha von Suttnerová, která získala prestižní ocenění v roce 1905, tedy pouhé čtyři roky poté, co se začalo udílet.

Baronka Bertha Sophia Felicita von Suttnerová rozená hraběnka Kinská ze Vchynic a Tetova, jak zní její celé jméno, je nejen první Češkou, která si tento triumf odnesla, ale i první ženskou nositelkou Nobelovy ceny za mír vůbec. Žila v letech 1843 - 1914 nejprve v Praze a poté v Berlíně a  jednu dobu působila jako tajemnice u Alfreda Nobela. Není tajemstvím, že byla Nobelovou velkou přítelkyní a jedním z prvních lidí na světě, který se o jeho plánu na udílení cen dozvěděl. Traduje se dokonce, že právě baronka měla velký vliv na to, že se Nobelovy ceny začaly udílet.

Sama se zasloužila hned o několik důležitých událostí. Iniciovala založení Mírové společnosti Benátky, byla zvolena viceprezidentskou Mezinárodního mírového byra, zřídila Stálý rozhodčí soud v Haagu, účastnila se příprav První Mírové konference v Haagu,  Světového mírového kongresu v Monaku, kooperovala s císařem Františkem Josefem I. a podílela se na řadě dalších iniciativ a událostí. Ve své době byla jednou z nejmocnějších žen své doby a dodnes ne považována za nejproslulejší ženu světa před první světovou válkou.

Další nositelkou Nobelovy ceny je pražská rodačka Gerty Theresa Cori. Narodila se v roce 1896 a velkou část života věnovala medicíně a chemii. Se svým manželem Carlem Ferdinandem Corim, který je třetím českým nositelem Nobelovy ceny, se zabývali výzkumem hormonů. Za objev významu hormonů hypofýzy při metabolismu cukrů jim byl oběma v roce 1947 udělena Nobelova cena za fyziologii a lékařství. Pojmenován po nich byl také jeden z biochemických cyklů, který nese název Cyklus Coriových. Vzhledem k tomu, že oba žili velkou část života ve Spojených státech, jsou obecnou veřejností považovány spíše za Američany, pravdou ale je, že pochází z Čech.

Dalším, v naší kotlině známějším držitelem Nobelovy ceny, je Jaroslav Heyrovský. Narodil se v roce 1890 a na úspěch čekal dlouhých 32 let. V roce 1922 totiž objevil polarografii, metodu, jak prostřednictvím elektrického proudu zkoumat vlastnosti látek v kapalném prostředí. Tímto způsobem se dají získat cenné informace o druhu a množství látek, které roztok obsahuje. Za tento objev v roce 1959, kdy byl na Nobelovu cenu nominován již poosmnácté, získal Nobelovu cenu za chemii.

Jaroslav Seifert je zřejmě nejznámějším českým nositelem Nobelovy ceny. Narodil se ve stejný rok, kdy se ocenění začala udílet, tedy v roce 1901, a zemřel v roce 1986, pouhé dva roky poté, co obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Tu ale vzhledem k jeho špatnému zdravotnímu stavu převzala jeho dcera a u nás se o ní vůbec nemluvilo.

Není se ale čemu divit, ačkoliv byl Seifert v roce 1967 jmenován Národním umělcem a v letech do roku 1970 působil jako předseda Československého svazu spisovatelů, po invazi vojsk Varšavské smlouvy se stal pro režim nepohodlný. Po podpisu Charty 77 byl nucen publikovat v samizdatu nebo v exilových nakladatelstvích, ani to ho ale nezastavilo.

Posledním nositelem ocenění s českými kořeny je Peter Grünberg. Jediný dosud žijící držitel, který má co do činění s Českou republikou, je považován za Němce, přesto se narodil roku 1939 v Plzni. Je od roku 2007 nositelem Nobelovy ceny za fyziku za objev obří magnetorezistence, která umožnila výrobu pevných disků s kapacitou v řádu gigabytů.

Kromě řady oceněných je větší počet Čechů, kteří byli na Nobelovu cenu nominováni, ale neuspěli. Jedním z prvních byl Otto Wichterle za vynález kontaktních čoček, cenu mohli rovněž dostat Jiří Hájek a Edvard Beneš, Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel za mír nebo Milan Kundera a Karel Čapek za literaturu. Ani jeden z nich ale nakonec neuspěl.

Přesto, že do Česka neputovalo tolik ocenění jako do jiných zemí, máme stále špičkové vědce, fyziky, chemiky, lékaře a zástupce dalších oborů, kteří nás hrdě reprezentují nejen doma, ale i v zahraničí. Právě tam jsou ale mnohdy známější, z velké části proto, že z České republiky nakonec odešli. Nelze se proto divit, že jediným známým nositelem Nobelovy ceny je u nás doma Seifert.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena Vědci Literatura lékaři chemie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy