Podivná večeře v Klubu objevitelů. Podávalo se maso dávno vyhynulého tvora?

Řada lidí s úsměvem vzpomíná na to „podivné maso“, které se jim ve školní jídelně dostalo na talíř. Přímou otázku směrem k obsluze, z čeho přesně oběd vařili, obvykle následovala stručná odpověď typu „myslím, že jsem tam dala hovězí“. Členové Klubu objevitelů zažili při jedné ze svých výročních večeří podobné překvapení.

Klub objevitelů, založený roku 1904 v New Yorku, je spolek nadšenců, kteří podporují výzkum přírody. K jeho členům patřilo mnoho význačných osobností, např. americký prezident Theodore Roosevelt, jenž vyčlenil určité veřejné pozemky výhradně pro činnost badatelů, Neil Armstrong, první člověk na Měsíci či Don Walsh a Jacques Piccard, první lidé sestoupavší na dno Mariánského příkopu, nejhlubší místo zemského povrchu.   

Kromě vedení listiny členů, která dokumentuje kdo je kdo ve světě objevů a vědy, pořádá Klub objevitelů každoročně slavnostní večeři. Jejich cílem se stala propagace exotických potravin. Jedna z nejslavnějších večeří Klubu se podle internetových stánek promegaconnections.com odehrála 13. ledna 1951.  

Tento večer, jenž do povědomí veřejnosti vstoupil díky článku v časopise The Christian Science Monitor, si členové Klubu údajně pochutnávali na mamutím mase. Pocházelo prý ze soukromých zásob reverenda Barnarda Hubbarda, který ho získal v zamražené podobě z ostrova Akutan. Neobvyklou večeři měly doplňovat sklenice s kusem ledu z ledovce a vařené maso z tichomořských pavoučích krabů. Už jen jedna noha tohoto kraba obsahuje dostatek masa pro nasycení deseti lidí.   

Jedna porce se dostala i do muzea 

Několik kousků tehdy podávaného masa se dostalo i do muzea. Paul Griswold Howes, jeden z členů Klubu cestovatelů, se totiž každoroční večeře nemohl zúčastnit. Vzorky masa mu poskytl Wendel Phillips Dodge, předseda tehdejší výroční večeře. Dodge tehdy nezvyklý muzejní exponát identifikoval nikoliv jako mamuta, ale jako něco mnohem vzácnějšího. Vybraná společnost měla podle něj tu čest ochutnat maso z vyhynulého obrovského pozemního lenochoda.

Pokud by skutečně šlo o vymřelého lenochoda, věda by pravděpodobně musela radikálně přehodnotit své znalosti o tomto tvorovi. Wendel Dodge ale spíše tahal Paula Howese jen za nos, protože krátce po večeři napsal článek, ve kterém popisuje objev magického lektvaru. Ten prý dokáže přeměnit mořskou želvu z Indického oceánu na obřího lenochoda z Hádova podsvětí.

Původ tajemného masa nakonec určili výzkumníci z univerzity Yale na základě DNA. Ze zachovalého kusu masa extrahovali genetickou informaci a následně ji porovnali s DNA obratlovců v dostupných databázích. Zjistili, že tehdejší večeře neobsahovala ani maso z mamuta, ani z obřího lenochoda. Byla to totiž skutečně jen mořská želva.

Související

doba ledová

Vědci zkoumali nelegální slonovinu, test DNA odhalil překvapivou věc

Vzorky DNA odebrané v Kambodži z nelegální slonoviny, odhalily překvapivou věc. Jeden ze vzorků zadržených na místním trhu byl totiž vyroben z mamutího klu. Sbírání DNA vzorků pomáhá ochranářům v boji s pytláky a překupníky. Na výzkumu se podílejí vědci z Edinburské zoo.

Více souvisejících

mamut New York potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy