Je zdravější spát nahatý, nebo v pyžamu?

Zhruba každý třetí člověk spí nahý. Častým důvodem je to, aby bylo tělo v chladu a nepotilo se. Může tento zvyk mít také vliv na vaši plodnost nebo zdraví?

Téměř 40 procent z nás spí v pyžamu, asi 20 procent dává přednost spodnímu prádlu a zbytek nenosí vůbec nic, ukázal průzkum, kterého se v Británii zúčastnilo 1200 osob. Vzhledem k tomu, že průměrná doba mezi praním pyžama asi dva týdny, možná byste si mysleli, že spát nahý, je zdravější. Koneckonců, vaše kůže potřebuje dýchat, ne?

Na toto téma prozatím nebylo provedeno větší množství výzkum. Na začátek je ale nutné říci, že kůže nedýchá. Myšlenka, že vzduch proudí kolem našeho nahého těla a my ho nějak nějakým způsobem nasákneme, není pravda. 

Pokud spíte nazí, je vaše tělo udržováno ve větším chladu - optimální teplota pro spaní je kolem 20 stupňů Celsia. Nedostatek spánku je často spojován s dalším množstvím stavů, jako je cukrovka, obezita, mrtvice a deprese. 

Pokud je vám v posteli příliš velké horko, vaše tělo se bude snažit snížit vnitřní teplotu, což povede k tomu, že se nespustí váš „mechanismus spánku", píše server The Guardian. Během spánku teplota vašeho těla přirozeně klesá po třech nebo čtyřech hodinách - a když na sobě máte pyžamo a silnou přikrývku, je tento proces narušen. Na druhou stranu ale vaše nohy nesmí být příliš studené, protože to také naruší spánek. Lepší než ponožky, které vás zahřívají celou noc, je v této situaci vhodná ohřívací lahev, která hřeje více ze začátku a postupně chladne.

Pak je tu otázka pohlaví a reprodukčního zdraví. Nošení spodního prádla při spánku zvyšuje pravděpodobnost, že bude vaše genitální oblast zpocená – a to zejména v létě. U žen trpících onemocněními, jako je vulvitida, neboli zánět zevních pohlavních orgánů, může nošení spodního prádla v posteli podpořit růst infekcí nebo kvasinek, kterým se daří v tmavých, potních štěrbinách. 

Podle studie, o které informoval magazín Andrologie, muži, kteří nenosí v noci kalhoty, mohou mít lepší kvalitu spermií. Údaje od asi 500 mužů z USA ukázaly, že ti, kteří nosili boxerky během dne a v noci nic, měli o 25% nižší riziko roztříštěnosti DNA v jejich spermatu než ti, kteří nosili těsné spodky celý den i v noci. 

 Výzkum zveřejněný v Journal of Urology ale na druhé straně nenalezl žádný významný rozdíl mezi typy spodního prádla a kvalitou spermatu. „Je velmi nepravděpodobné, že spodní prádlo má významný vliv na mužskou plodnost," uvedli autoři.

Neexistují tedy důkazy, že spaní v pyžamu (nebo bez) něj nějak ovlivňuje vaše zdraví – snad s výjimkou toho, že většina pyžam je špinavých a že byste se v noci neměli přehřívat.

Související

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Pro dobrou náladu je kvalitní spánek naprostou nezbytností. Dostatek odpočinku je důležitý pro zdraví. Mnoho lidí má přitom se spánkem problémy. Ty mohou být způsobeny různými faktory, jedním z těch nejdůležitějších je nevhodná matrace. Proto je důležité si postel pečlivě vybírat, abyste se v noci nepřevalovali.
Ilustrační fotografie.

Lidé zřejmě v zimě potřebují více spánku, vyplývá ze studie

Nelichotivé poznámky na adresu lidí, kteří v zimě mají problém vylézt z postele, podle vědců možná nejsou na místě. Nový výzkum naznačuje, že ačkoli lidé v chladných měsících nehibernují, možná potřebují více spánku a měli by své návyky uzpůsobit tomuto ročnímu období, napsal list The Guardian.

Více souvisejících

spánek zdraví Spermie neplodnost

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy