Od objevení Ameriky uplynulo 525 let. Proč jsme dodnes nenašli Kolumbovu Santa Mariu?

Píše se rok 1492. Italský mořeplavec ve španělských službách Kryštof Kolumbus a jeho flotila tří lodí 12. října dorážejí ke břehu země, o které se domnívají, že jde o Indii. Ve skutečnosti ale narazili na Ameriku, do té doby neprobádaný, přesto osídlený kontinent. Vůdčí lodí celé flotily je Špinavá Mary, loď, která vejde do dějin jako Santa Maria.

La Santa María de la Inmaculada Concepción. Tak zní celý název lodi, která se zasloužila o objevení Ameriky. Její původní pojmenování bylo La Gallega, námořníci jí ale říkali Marigalante neboli Špinavá Mary. Umělci o ní pro změnu hovořili jako o la Capitana nebo La Nao. Do dějin však vstoupila pod zkráceným označením Santa Maria.

Santa Maria je loď mnoha jmen, ale prosté historie. Byla postavena v roce 1460 v přístavním městě Pontevedra ve španělské Galicii a její původní účel není známý, předpokládá se ale, že mohlo jít o obchodní loď. Stejně tak není známo, jak byla loď velká, kolik měla stěžňů nebo jak vypadala. O jedné z nejslavnějších lodí všech dob a zřejmě druhé nejslavnější hned po Titanicu tak zkrátka nevíme vůbec nic.

Odhaduje se, že šlo o loď třídy karaka, tedy středně velkou plachetnici, která měla na délku kolem dvaceti metrů a výtlak zhruba 100 tun. Na šířku mohla mít něco málo přes sedm metrů a šlo zřejmě o třístěžňovou loď, jejíž posádku tvořilo 40 mužů. 

Traduje se, že mělo jít o kriminálníky, kteří se mohli plavbou na lodi vykoupit, ve skutečnosti tomu tak ale úplně není. Posádku lodi tvořilo mnoho zkušených námořníků z přístavu Palos v Andalusii nebo z oblasti Galicie na severozápadě Španělska. Panovníci sice opravdu nabídli amnestii odsouzencům, kteří se přihlásili k plavbě, nabídku ale přijali jen čtyři z nich.

Legenda o náhrdelníku

Na přelomu let 1484 a 1485 odcestoval Kryštof Kolumbus do Španělska, kde vládl Ferdinand II. Aragonský a Isabela Kastilská. Oběma panovníkům v roce 1486. předložil zajímavý návrh, chtěl jako první na světě doplout z Evropy do Indie západní cestou. Od téhož roku byl nadějný mořeplavec v královských španělských službách, v roce 1488 ale královská rada jeho plán zamítla. Díky Kolumbovým přátelům však královský dvůr otočil a nabídku 17. dubna 1492 přijal.

Navzdory romantické legendě, že královna Španělska použila náhrdelník, který obdržela od svého manžela, jako záruku půjčky, byla cesta financována syndikátem sedmi šlechtických bankéřů se sídlem v Seville. Skupina byla spojena s Amerigem Vespuccim, zástupcem florentské obchodní firmy Bernardi, po němž byl o několik let později nově objevený kontinent pojmenován.

3. srpna 1492 vyplul Kolumbus se třemi loděmi z přístavu Palos de la Frontera nedaleko Huelvy. Největší lodí byla právě Santa Maria, které velel Juan de la Cosa. Druhá loď Pinta, v překladu Malovaná, byla dlouhá necelých 18 metrů a velel jí Martín Alonso Pinzón. Niña, tedy Dívka, byla třetí lodí flotily a velel jí Vicente Yáñez Pinzón. Měřila zhruba 17 metrů.

Jak už bylo řečeno výše, o rozměrech Santa Marii dodnes není jasno. Podle některých pramenů měla loď až 40 metrů na délku, čemuž by odpovídal fakt, že ze všech tří byla největší a zároveň nejpomalejší.Vrak lodi ale dodnes nebyl nalezen a tak se lze jen těžko domnívat, o jak velkou loď skutečně šlo. Přesto čítala celá flotila celkem sto mužů.

Kolumbus se se svými loděmi nejprve vydal na Kanárské ostrovy. Tři dny po vyplutí, 6. srpna 1492, ale nastal první problém. Prasklo kormidlo Pinty, a loď musela být odvlečena do doků na ostrově Las Palmas. Zbývající lodě zastavily na ostrově La Gomera. 1. září byly opravy dokončeny a flotila oficiálně vyplula na Gomeru. 6. září opustila poslední známý přístav a vydala se na západ. Na cestu za objevením Ameriky.

Santa Maria se potopit nemusela

O měsíc a šest dní později Rodrigo z Triany plující na Pitě ohlásil, že vidí zemi. Ve skutečnosti tak on jako první z flotily objevil nový kontinent, Kolumbus mu to ale nikdy nepřiznal. Stejně tak nikdy nepřiznal, že vůbec nějakou Ameriku objevil. Do konce života byl totiž přesvědčen, že se mu podařilo obeplout svět a dorazit k východním břehům Indie. 

Ve skutečnosti ale přistál na ostrově Guanahaní v dnešních Bahamách, odkud se vydal na ostrov Haiti a následně zpět do Španělska. Santa Maria se ale domů nikdy nevrátila, druhý ostrov se jí totiž stal osudným. Na zpáteční cestě posádka slavila a Kolumbus si šel po dvou probdělých nocích lehnout. U kormidla zbyl pouze plavčík, který neměl s řízením lodi žádné zkušenosti. Loď proto 25. prosince najela na mělčinu u pobřeží dnešního města Limonade.

Kolumbus usoudil, že oprava lodi je nad jejich síly, a nařídil posádce evakuaci. Jeho muži následně z lodi sebrali vše potřebné a některé části rozebrali. Ze získaného dřeva postavili pevnost La Navidad, v překladu Vánoce, protože Santa Maria se potopila právě na první svátek Vánoční. Jediné, co se dochovalo, je kotva, která je vystavena v Musée du Panthéon National Haïtien, v haitském Port-au-Prince.

Během následujících několika stovek let se objevilo nespočet modelů, maleb a slovních či psaných popisů lodi. Všechny ale vycházejí pouze z teoretických odhadů a jak skutečně loď vypadala se dodnes neví. Stejně tak nikdo zatím nenalezl její vrak, ačkoliv někteří dobrodruzi tvrdí opak. Podrobnější zkoumání ale vždy ukázaly, že všechny nalezené vraky patří jiným lodím a Santa Maria tak nadále zůstává potopená pod hladinou poblíž Haiti.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Kryštof Kolumbus

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy