Je možné zachytit hlas mrtvých? Při poslechu fenoménu elektronického hlasu běhá mráz po zádech

Odhodlaný tým několika nadšenců vyráží za tmy na místo činu. Je to už mnoho let, kdy v tomto starobylém domě došlo k brutální masové vraždě. Při průzkumu zchátralé budovy pokládají obětem onoho hrůzného činu různé otázky. Celou dobu mají zapnutá speciální nahrávací zařízení, jež se snaží zachytit hlasy ze záhrobí. Během průzkumu nedojde k ničemu neobvyklému, ale den poté si členové týmu přehrávají pořízené materiály. Z toho, co uslyšeli, se někteří dodnes nemůžou vzpamatovat.

Hledáte něco vzrušujícího, co by zpestřilo vaše pravidelná setkání s přáteli? Zkuste navázat kontakt s duchy ve vašem domě nebo na nějakém strašidelném místě. Fenomén elektronického hlasu patří k často se objevujícím a nejvíce šokujícím důkazům, které mohou vyšetřovatelé paranormálních jevů získat. Tento fenomén představují zvuky zaznamenané nahrávacími zařízeními, jež ale lidé během nahrávání neslyší. Tyto záznamy jsou většinou podivné a neidentifikovatelné, ale někdy jsou jasně slyšet hlasy. Otázkou zůstává, odkud tyto hlasy pocházejí.

Fenomén elektronického hlasu je již několik desetiletí základem vyšetřování paranormálních jevů. Jak uvádí Alejandro Rojas ve svém článku pro huffingtonpost.com, jako jeden z prvních lidí na světě se k tomuto fenoménu vyjádřil Thomas Edison. V rozhovoru pro časopis Scientific American řekl, že si není jistý, zda život po smrti pokračuje.  

„Je možné sestrojit přístroj, který bude natolik choulostivý, že dokáže zachytit pokusy osob v jiné formě existence či v jiných sférách o komunikaci s naší formou existence či v naší sféře. Samozřejmě pouze v případě, že jiné formy existence a jiné sféry vůbec existují. Takový přístroj by jim dal lepší možnost vyjádřit se než komunikační prostředky typu klepání na sůl a desky Ouija,“ domníval se Edison.

Hlasy duchů nebo jen přerušené rádiové vlny? 

Moderní způsob získávaní nahrávek hlasů ze záhrobí spočívá v návštěvě tajemného místa, na kterém začnete nahrávat zvuky. Řada nadšenců je schopna nahrávat dlouhé hodiny a tuto dobu prokládají průzkumem místa a kladením otázek. Pokud tuto činnost uskutečňuje skupina lidí, během následné analýzy audiozáznamů je k dispozici dostatek zajímavého materiálu. Americká televizní reality show Ghost Hunters nakonec ukazuje výsledky mnohadenní práce, při níž vyšetřovatelé opakovaně přezkoumávají hodiny záznamů. Tvrdá práce se ovšem může vyplatit.

Skeptici tvrdí, že fenomén elektronického hlasu není nic jiného než přerušovaný signál mobilních telefonů, rádiových vln, vysílaček a dalších elektronických zařízení. Lidé prý také někdy slyší věci, které v nahrávkách prostě nejsou. Možná slyší určité zvuky, jež pouze hlasy připomínají. Tento psychologický jev se nazývá pareidolie. Náhodné obrázky nebo zvuky jsou vnímány naopak jako něco určitého. Typickým příkladem tohoto jevu je video, na kterém někteří lidé uviděli obličej, jež ale ve skutečnosti byl pouhou hrou stínů.

Inu posuďte sami. Na následujícím videu si můžete poslechnout, jaké zvuky zaznamenal český Vyšetřovací tým paranormálních jevů, jenž se snažil navázat kontakt se zavražděnou Anežkou Hrůzovou:

Neméně úspěšní byli jejich američtí kolegové. Poslechněte si několik záznamů zveřejněných v průběhu Maury Show:

„Mnoho záznamů fenoménu elektronického hlasu, které vypadají jako paranormální, pravděpodobně představují okolnosti popsané skeptiky. Nahrávání fenoménu ale zůstává populární, protože některé záznamy nelze jednoduše vysvětlit. Nahrané zvuky někdy zcela nepochybně představují slova a občas i odpovědi na přímé otázky. Ani v těchto případech se nedá jednoznačné říct, že jsou to hlasy lidí, kteří zemřeli. Nejednoho člověka ale mohou znejistit, pokud se budeme ptát na jejich původ,“ napsal Rojas.

Související

Násilí

The Guardian: Strašidelná Británie aneb jak se duchové stali národní posedlostí

Bylo to uprostřed noci v dubnu 2020 a všude byl "naprostý klid", říká Mandy Deanová. Žije sama v bytě se dvěma ložnicemi na severu Anglie a spát chodí obvykle až kolem druhé hodiny ráno. Ležela v posteli a četla si, když se najednou ozval zvuk, jako by na noční stolek vedle ní spadlo těžké závaží, napsal zpravodajský server The Guardian.
Ilustrační foto

Proč vidíme duchy? Vědci rozluštili stovky let starou záhadu

Duchové jsou jedním z nejstarších nadpřirozených monster na světě lidem se zjevují po celé zemi. Někteří věří, že jsou to pozůstatky zemřelých lidí, jiní, že jde o následky prokletí, další jejich vznik přisuzují mnoha jiným aspektům, a spousta lidí na ně nevěří. Vědci ale nyní konečně zjistili, jak to s duchy skutečně je.

Více souvisejících

Duchové tajemství záhady

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy