Nová planeta sluneční soustavy? Planeta X asi existuje, přiznala NASA

Začíná Merkurem, končí Neptunem. Po mnoha peripetiích s trpasličím Plutem má naše sluneční soustava opět jen osm planet. Tento stav ale nemusí být konečný. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) totiž vydal prohlášení, v němž přiznává existenci bájné planety Devět neboli planety X. Planety, kterou dosud nikdo neviděl.

Planeta Devět je označení pro planetu, která by se mohla stát novou součástí naší soustavy. Měla by se pohybovat někde za Plutem a dosahovat velikosti Neptunu, tedy několikrát překonat planetu Zemi. Předpokládá se také, že její povrch bude vzhledem k velké vzdálenosti od Slunce zmrzlý, Problém je v tom, že planetu Devět nikdy nikdo neviděl.

První informace o záhadné planetě přišly z Kalifornského technologického institutu (Caltech) v Pasadeně. Vědci v roce 2014 předpověděli existenci planety na základě podivných pohybů jiných objektů daleko od Slunce. Uvedli, že pokud tam někde ještě existuje další planeta naší sluneční soustavy, nemusí vyzařovat příliš velké záření.

Předpokládalo se také, že její oběžná dráha je poměrně rozsáhlá a zmatená, což brání tomu, aby byla "devítka" zachycena dalekohledy a teleskopy. Vzhledem k absenci jakýchkoliv přímých důkazů ale byla řada vědců skeptická a existenci planety nevěřila.

Nyní se ale ukázalo, že pokud by planeta Devět neexistovala, vyvstala by celá řada problémů. NASA proto v prohlášení připustila, že její existence je velmi pravděpodobná. "Existuje pět různých pozorovatelných důkazů, které poukazují na existenci planety devět," uvedl Konstantin Batygin, kalifornský astrofyzik z Caltechu.

"Pokud byste toto vysvětlení odstranili a představili si, že planeta Devět neexistuje, pak budete mít více otázek než odpovědí. Najednou vám vznikne pět různých hádanek a vy k nim musíte vymyslet pět různých teorií," dodal.

Jednou z hádanek, kterou by planeta Devět mohla vyřešit, je tajemství Kuiperova pásu. Ten totiž jako jediný v naší soustavě obíhá oběžnou dráhu v opačném směru. "Žádný jiný model neumí vysvětlit zvláštnost těchto oběžných drah s vysokým náklonem," podotkl Batygin.

I přes počáteční skepsi nyní řada vědců neskrývá své nadšení. "Možnost nové planety je pro mě naprosto vzrušující," uvedl v prohlášení Jim Green, ředitel divize planetárních věd NASA. "Není to ale zatím detekce nebo objevení nové planety. Je příliš brzy na to, abychom mohli s jistotou říci, že takzvaná planeta X existuje. To, co vidíme, je zatím brzká předpověď založená na modelování a omezeném pozorování. Přesto jde o začátek procesu, který by mohl vést ke vzrušujícímu výsledku," dodal.

Podle NASA by planeta Devět mohla být zhruba desetkrát větší než Země a obíhat slunce ve vzdálenosti až 20x než Neptun. To by způsobilo, že jeden rok na planetě X trvá 10 až 20 tisíc pozemských let.

Devítka s sebou nese velká rizika

Zatímco část vědců je honem za novou planetou posedlá, jiní upozorňují na vážná rizika, která by její nalezení přineslo. "Existence vzdálené masivní planety by mohly zásadním způsobem změnit osud sluneční soustavy," tvrdí podle serveru The Telegraph doktor Dimitri Veras z University of Warwick. Opírá se o fakt, že Slunce umírá, a až se tak za sedm miliard let stane, sluneční inflace pohltí Merkur, Venuši a zřejmě i Zemi, načež se promění v bílého trpaslíka.

Dosud se myslelo, že právě Zemí by zkáza naší soustavy skončila a ostatní planety by byly "bezpečně vytlačeny" do vesmíru. Planeta Devět ale může celý scénář změnit. "Zejména Uran a Neptun již nemusí být v bezpečí před smrtelnými křečemi z umírajícího Slunce. Osud Sluneční soustavy bude záviset na hmotnosti a orbitálních vlastnostech Planety devět," dodal Veras.

Na základě simulace zkázy planetárního systému se přesto předpokládá, že alespoň jedna planeta naší sluneční soustavy by sluneční smrt přežila. Ukazuje se ale, že čím dále a čím větší je poslední planeta, tím horší konec naši soustavu čeká.

Vědci ale zároveň jedním dechem vyvrací, že by planeta Devět byla záhadnou planetou Nibiru. Ta je pouze předmětem konspiračních teorií a nehrozí, že by se údajná planeta, na níž podle některých žijí mimozemšťané, řítila k Zemi a srazila se s ní.

Související

Více souvisejících

NASA vesmír, planeta Devět vesmir

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 28 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy