Deodorant jako spása lidstva? Podle vědců skrývají velké nebezpečí

Deodoranty používá každý z nás a málokdo si bez nich dovede představit běžný den. Vědci ze Ženevy ale varují před škodlivými účinky solí hliníku, které většina přípravků obsahuje. Podle nich totiž mohou způsobovat rakovinu.

Ženy, které pravidelně používají deodoranty, jejichž součástí jsou soli hliníku, mohou být vystaveny většímu riziku vzniku rakoviny prsu, tvrdí autoři nejnovější studie. Švýcarští výzkumníci argumentují tím, že dlouhodobé vystavení chloridu hlinitému může vyvolat vývoj nádorů, které se šíří do jiných částí těla.

Nová studie byla publikována v časopise International Journal of Cancer. Předchozí výzkumy přitom popírají, že by tu existovala nějaká souvislost - a výrobci trvají na tom produkty jsou zcela bezpečné.

Nejnovější studie vědců z ženevské univerzity naznačuje, že může v důsledku používání sloučenin hliníku v antiperspirantech dojít ke zvýšení rizika vzniku rakoviny. Tyto sloučeniny dočasně zablokují potní žlázy - ale mohou se také hromadit v prsní tkáni a vyvolávat některé estrogenu podobné účinky.

Zatímco některé jednoduché deodoranty, určené jen k zamaskování zápachu, tyto soli neobsahují, velká část výrobků je jich plná.

Profesor André-Pascal Sappino, spoluautor studie, sledoval izolované lidské prsní buňky a později je replikoval ve studiích na myších. Studie zjistila, že dlouhodobé vystavení přípravků má za následek šíření nádorů.

Skepsi lidí v otázce používání deodorantů pak vědec srovnal s někdejšími pochybnostmi nad možnými rakovinotvornými vlastnostmi azbestu. „Azbest je levný, má velmi atraktivní průmyslový potenciál, a trvalo 50 let, než byl zakázán. Doufáme, že nebude trvat tak dlouho, než budou zakázány soli hliníku," uvedl věděc.

Dodal, že injekce hlinitých solí u myší způsobila „velmi agresivní nádory". Onkolog Sappino řekl, že ačkoliv formálně nebyla ustavena žádná spojitost mezi deodoranty a rakovinou, radí ženám - a dokonce i mužům - aby nepoužívaly deodoranty, které obsahují tyto soli.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Krása

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy