IKEM začal používat nový lék pro pacienty na umělé výživě

Praha - Pražský IKEM začal používat nový lék, který má některým pacientům na umělé výživě umožnit přibližně do roka návrat k běžné stravě.

Lék s účinnou látkou teduglutidem ukazuje ve studii zlepšení hlavně u pacientů, u kterých je zachovaná určitá délka střeva a infuze s výživou nemusí mít každý den.

Lék už dostal první Čech a po měsíci se dostavily pozitivní výsledky. Pacient je bez umělé výživy a přibírá na váze. Pacient od dětství trpěl neprůchodností střev, podstoupil několik operací včetně zkrácení tenkého i tlustého střeva a srůstů v břiše.

"V České republice je přibližně 300 pacientů, kteří nemají dostatečně dlouhé nebo funkční střevo a jsou závislí na každodenním podávání umělé výživy," vysvětlil zástupce přednosty Kliniky diabetologie Centra diabetologie IKEM Peter Girman.

Výživové infuzní vaky obsahují všechny podstatné živiny, včetně cukrů, tuků, bílkovin a vitaminů. Pacienti s nimi nemusí být v nemocnici, napojení na hadičky mohou být i doma. Pacienti díky novému léku nemusí dospět do stádia výrazných komplikací, které by mohly skončit transplantací střeva a jater.

Přednostka Centra diabetologie IKEM Terezie Pelikánová doufá, že by do budoucna mohl tento medikament, který byl v IKEM nasazený poprvé v Česku, být běžnou léčbou.

Podle vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) jde o již registrovaný lék Revestive, v celé EU se smí používat od roku 2012. "Pokud se léčivý přípravek používá při hospitalizaci pacienta, je hrazen na základě smlouvy uzavřené mezi konkrétním zdravotnickým zařízením a pojišťovnou," vysvětlila mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Související

nemocnice

Válek dočasně pověřil řízením IKEM Helenu Rögnerovou

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dočasně pověřil řízením pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) vrchní ředitelku sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění ministerstva zdravotnictví Helenu Rögnerovou.

Více souvisejících

Nemocnice IKEM pacienti léky zdraví súkl nemoci

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy