Štítíte se špinavých toalet? Pak v žádném případě nesahejte na mobil, vzkazují vědci

Máte hrůzu ze špinavých toalet kvůli množství bakterií, které na nich mohou ulpět? Poté byste měli přestat používat některé věcí každodenní potřeby. Na displejích mobilních telefonů a tabletů je totiž podle vědců víc bakterií, než na záchodovém sedátku.

Výhodou chytrých telefonů a tabletů je dotyková obrazovka, která nám usnadňuje jejich ovládání. Zápor je ovšem v tom, že když se displeje dotýkáme, hromadí se na něm bakterie. Neplatí to jen tehdy, když se umytýma rukama dotýkáme skutečně čisté obrazovky. Ale ruku na srdce: to se většinou nestává. Přinejmenším na mobil saháme každou chvíli, ať už jsme kdekoliv - v posteli, autobuse, práci...

Britská spotřebitelská organizace Which? se rozhodla přesně porovnat, jak je to s množstvím bakterií na záchodcích a na moderních elektronických zařízeních. A jak to dopadlo? U obrazovky jednoho z testovaných tabletů zaznamenali na tyčince, kterou se prováděl odběr, dokonce až 600 jednotek bakterie zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus).

Pro srovnání: na běžném záchodovém sedátku v řadové domácnosti se na jedné takové tyčince nachází méně než 20 jednotek bakterie. Zlatý stafylokok je přitom bakterií, která představuje potenciální nebezpečí. Běžně se nachází v nose a ústech, může ovšem způsobit i řadu zánětlivých onemocnění kůže, dolních cest dýchacích nebo krevního oběhu.

Experti na mobilních zařízeních našli i enterobakterie, což je čeleď, která zahrnuje i nebezpečné druhy salmonely a bakterie Escherichia coli. Vysoce riziková koncentrace (více než 1000 jednotek enterobakterie na tyčinku) byla zjištěna na osmi z 30 tabletů a na sedmi z 30 testovaných telefonů.

Vůbec nejhůře v tomto směru dopadl tablet, na jehož obrazovce zjistili odborníci až 15 000 jednotek enterobakterie na jednu tyčinku. Stejnou koncentrací bakterií se "pochlubily" i další čtyři chytré telefony. A opět srovnání: na tyčince, kterou se prováděl odběr z běžně používaného záchodového sedátka, ulpělo v průměru méně než 10 jednotek enterobakterií.

Výrobci tabletů a chytrých mobilů se přitom snaží uživatele odradit od toho, aby dotykové obrazovky zbavovali nečistot chemickými čisticími prostředky. Zdůvodňují to tím, že by se tím mohl displej poškodit.

Webový portál deníku Daily Mail konstatuje, že přítomnost bakterií na dotykových obrazovkách je jednoduše důsledkem toho, že si uživatelé těchto zařízení řádně neumývají ruce a skoro nikdo se neobtěžuje displej pravidelně čistit.

Přitom je to to jediné, co nás může před bakteriemi ochránit. "Je šokující, že na chytrém telefonu nebo tabletu se vyskytuje víc bakterií než na záchodovém sedátku. Tyto přístroje bychom měli pravidelně a důkladně čistit, abychom se vyhnuli bakteriím vedoucím k různým nemocem," poznamenal Richard Headland z organizace Which?.

K čištění povrchu displeje proto používejte navlhčený, hladký a jemný kus látky. Naopak nesahejte po chemických čistidlech, stejně tak byste se měli vyhnout čisticím prostředkům na bázi alkoholu.

Související

Více souvisejících

Vědci WC mobily prach

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 32 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy