Psychologická válka současnosti: Jak se vede bitva skrze sms zprávy?

Mlhavé ráno na východě Ukrajiny vypadalo nezvykle poklidně. Ukrajinští vojáci z Kyjeva mlčky pozorovali ostnatý drát, za kterým začíná území nepřítele. Znenadání jim všem na mobilní telefon přišla textová zpráva: „Nikdo nechce, aby se z tvých dětí stali sirotci.“ Po jejím přečtení se na sebe zděšeně podívali a začali zběsile volat svým dětem a manželkám.

Poprvé se to stalo v lednu letošního roku na estonské vojenské základně Tapa. Tamní vojáci zpozorovali, že se z jejich mobilních telefonů ztratily některé uložené kontakty a v blízkosti ruské hranice začínaly zničehonic přehrávat bláznivé písně v rytmu hip-hopu. Nakonec se někdo naboural i do jejich facebookových účtů.

Jinému typu útoku byly vystaveny jednotky NATO nasazené v Polsku a v Lotyšsku. Podle článku Daniela Browna pro businessinsider.com se domnělí ruští agenti v blízkosti vojáků NATO na veřejných prostranstvích bavili o detailech z jejich života. Tento druh psychologické války již roky probíhá také na východní Ukrajině. 

Rusové či Ruskem podporovaní separatisté chytře využili SMS zprávy, jimiž se snaží demoralizovat ukrajinské útvary na frontě. Daniel Brown zveřejnil několik zpráv, které jim byly doručeny, např.: „Ukrajinští vojáci, vaše těla najdou poté, co roztaje sníh.“ V dalších z nich stálo „odejděte a budete žít“ či „nikdo nechce, aby se z tvých dětí stali sirotci“.

Co je účinnější, propagandistický leták nebo dron?

Keir Giles se ve svém příspěvku pro carnegieendowment.org zabývá i operacemi ruské armády v Sýrii. Ruští důstojníci údajně považují využití a manipulaci s běžnými mobilními telefony za velmi efektivní nástroj. Nepřátelským bojovníkům byly opakovaně zasílány speciální zprávy, jež sloužily k narušení disciplíny a snížení morálky jednotek. Obvykle v nich stálo, kolik vydělávají jejich velitelé, v jakých zemích a u jakých bank mají účty a ve kterých letoviscích tráví dovolenou. 

Mezi Ruskem a státy NATO nadále panuje nesoulad ohledně definice informačních operací. Zatímco v průběhu vojenského cvičení OSKB v polovině loňského roku došlo k prověření účinnosti psychologických zbraní ruskými jednotkami pro informační boj, západní odborníci schopnosti takových jednotek spojují v první řadě s kyberprostorem. Rusko ovšem působnost těchto jednotek vnímá mnohem obšírněji a kyberprostor považuje jen za jednu z mnoha oblastí, kterým se tyto útvary věnují. Operace uskutečněné v průběhu cvičení či přímo na bojišti v Sýrii se v některých případech vůbec nezměnily od druhé světové války. Patří k nim třeba využití tlampačů a shazování propagandistických letáků. Mezi nové schopnosti jednotek pro informační boj se řadí bezpilotní letouny, jež jsou schopné narušit komunikaci a přenos dat v mobilních sítích.

Strategické informační operace a nasazení psychologických zbraní v kyberprostoru také bylo možné sledovat v průběhu amerických prezidentských voleb v roce 2016. Bývalý ředitel zpravodajských služeb Spojených států James Clapper řekl, že „Rusko zaujímá odhodlanější postoj, jež se zaměřuje na důležitou infrastrukturu a uskutečňování špionážních operací navzdory riziku prozrazení a pod dohledem veřejnosti“. Ruské vojenské myšlení o potenciálu informačního boje se mění a směřuje k podstatě toho, jakým způsobem se vyhrávají války, tzn. buď protivníka zničit, nebo ho učinit neschopným bojovat.

Kreml chce rozhodovat místo nás 

Dmytro Šymkiv z kanceláře ukrajinského prezidenta na konferenci Future in Review 2017 uvedl, že se Rusové snaží najít takové „prostředky, které mohou být použity k ovlivnění rozhodovacích procesů, chování lidí a odvádění pozornosti“. Ukrajina podle něj slouží jako cvičiště pro ruské psychologické zbraně, které budou později využity dále na západě. Rusko cílí především na osoby, jež mají ve společnosti důležité postavení a ovlivňují tak názor či rozhodování ostatních.    

„My všichni jsme jednoduše ovlivnitelní… Každý z nás je zranitelný vůči vlivu společenských sítí,“ řekl Dmytro Šymkiv. „Když byl anektován Krym, [Rusové] přerušili internetové spojení s Ukrajinou a využili sociální sítě k ovlivnění chování lidí… Neřekli napřímo ‚běžte volit‘, ale postupovali vychytrale, nahrávali stále nové příspěvky přes síť přátel… Rusko najímá psychiatry, vědce a neurology, kteří tyto postupy vytváří a zaměřují se pak na určité jedince.“

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Více souvisejících

Rusko psychologie telefony

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy